Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe lijst gepubliceerd met meest kritieke medicijnen bij tekorten

07-11-2024
Om beter maatregelen te kunnen nemen voor de beschikbaarheid van zorg is een lijst van kritieke specialistische en eerstelijnsgeneesmiddelen gepubliceerd. De lijst bestaat uit een deel voor volwassenen en een deel voor kinderen, schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
Nieuwe lijst gepubliceerd met meest kritieke medicijnen bij tekorten

De Nederlandse Lijst van kritieke geneesmiddelen is in opdracht van de voorganger van minister Agema opgesteld onder leiding van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), met hulp van onder anderen huisartsen, openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten.

De lijst geeft een eerste overzicht van medicijnen waarvan op basis van (inter)nationale bronnen en een toets door Nederlandse zorgverleners is aangegeven dat ze het meest kritiek lijken te zijn wanneer de beschikbaarheid ervan in het geding komt.

Het overzicht voor kinderen is beoordeeld voor de tweede lijn, en op korte termijn zal het LCG deze lijst ook aanpassen voor de eerste lijn. Verder zal het LCG de kritieke lijst periodiek actualiseren, benadrukt Agema. Via deze link naar de website van het LCG zijn altijd de meest recente lijsten beschikbaar.

Verantwoordelijkheid

In haar brief benadrukt de VWS-minister dat ze van alle relevante partijen een inspanning verwacht om de beschikbaarheid van medicijnen te verbeteren. “Dit is namelijk niet alleen een zaak van de overheid. Ik wil regie nemen, richting geven en faciliteren, maar ik kijk bewust naar alle betrokken partners in de geneesmiddelenketen om hier verantwoordelijkheid te nemen.”

Op korte termijn gaat de bewindspersoon in gesprek met publieke en private partijen over hun rol om de beschikbaarheid van geneesmiddelen op deze lijst te borgen. Om hiervoor meer gerichte maatregelen te kunnen nemen, heeft Agema onlangs € 20 miljoen beschikbaar gesteld voor de jaren 2025 tot met 2027, en € 30 miljoen voor de jaren daarna. “Ik moet keuzes blijven maken en de prioritering die de lijst aanreikt helpt daarbij", aldus de minister.

Vitaal

Bij het opstellen van de kritieke lijst hanteert het LCG de volgende drie categorieën: vitaal, essentieel en noodzakelijk. ‘Vitaal’ zijn de medicijnen die onmiddellijk (binnen enkele uren) of op korte termijn (binnen 48 uur) nodig zijn, anders leidt dit tot mortaliteit.

Het ontbreken van een ‘essentieel’ medicijn leidt binnen drie dagen tot drie maanden tot mortaliteit of sterk verhoogde ziektelast in de algemene bevolking of voor een patiënt of patiëntengroep. ‘Noodzakelijk’ zijn geneesmiddelen die nodig zijn om het normaal maatschappelijk verkeer binnen Nederland te waarborgen, hierbij is geen sprake van een crisissituatie zoals een oorlog of pandemie.

Kinderformularium

De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen voor volwassen is opgesteld door een multidisciplinaire projectgroep, bestaand uit onder meer Federatie Medisch Specialisten (FMS), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en KNMP.

De huidige versie van de kinderlijst is samengesteld en beoordeeld door FMS, Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK Kinderformularium) vanuit het tweedelijnsperspectief, en is niet beoordeeld door KNMP en NHG.

Document acties

Back to top