Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NSAID’s kortdurend tijdens zwangerschap te overwegen

01-10-2024
NSAID’s zijn voor postoperatieve pijnstilling bij zwangere vrouwen in bepaalde gevallen te overwegen als alternatief voor paracetamol. Dit staat in de nieuwe richtlijn Niet-obstetrische perioperatieve zorg bij zwangeren van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
NSAID’s kortdurend tijdens zwangerschap te overwegen

Vrouwen in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap kunnen ibuprofen, naproxen of diclofenac voor maximaal zeven dagen gebruiken als na een operatie behoefte is aan pijnstilling. De keuze voor een NSAID is dus mede afhankelijk van de zwangerschapsduur en de duur van het gebruik. Niet iedere arts is hiervan op de hoogte, stelt de richtlijn.

Bij gebruik van ibuprofen, naproxen en diclofenac in het tweede trimester is echoscopische controle van het vruchtwater te overwegen. Bij gebruik van NSAID’s na twintig weken wordt namelijk een hogere incidentie gezien van verminderd vruchtwater. Dit lijkt vooral op te treden in het derde trimester, maar er zijn ook case-reports bij gebruik eerder in de zwangerschap. Na staken van het NSAID zou het vruchtwater weer normaliseren.

Document acties

Back to top