Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook lang na start glatirameeracetaat risico op anafylactische reacties

15-08-2024
Ook maanden of zelfs jaren na de start van een behandeling met het multiple sclerose-geneesmiddel glatirameeracetaat kunnen anafylactische reacties optreden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en verzorgers om alert te zijn op de symptomen.
Ook lang na start glatirameeracetaat risico op anafylactische reacties

Volgens het CBG is het bekend dat patiënten na een prik onder de huid met glatirameeracetaat allergische reacties kunnen krijgen, onder meer huiduitslag en flauwvallen. Ook kan een anafylactische reactie optreden kort na het toedienen van dit geneesmiddel.

Uit onderzoek in de Europese Unie met alle wereldwijd beschikbare gegevens over glatirameeracetaat is gebleken dat deze anafylactische reacties ook kunnen plaatsvinden bij patiënten die al maanden of zelfs jaren dit geneesmiddel krijgen.

De geneesmiddelenautoriteit benadrukt dat allergische reacties moeten worden onderscheiden van reacties na de injectie, waarbij roodheid van de borst of het gezicht, kortademigheid, pijn op de borst en snelle bonzende hartslag kunnen optreden. Deze reacties vormen normaal gesproken geen problemen en verdwijnen na dertig minuten. Wanneer de problemen langer aanhouden moet de patiënt naar het ziekenhuis.

Spoedeisende zorg

Zorgverleners krijgen het advies patiënten en hun verzorgers te vertellen over de tekenen en symptomen van anafylactische reacties, en als deze optreden onmiddellijk spoedeisende medische zorg te zoeken. Ook moet de behandeling met glatirameeracetaat direct stoppen.

Symptomen van een anafylactische reactie zijn onder meer: wijdverbreide huiduitslag (rode vlekken of netelroos), zwellingen van de oogleden, gezicht, lippen, mond, keel of tong, plotselinge kortademigheid en stuiptrekkingen.

Risico-informatie

In overleg met het Europees Medicijnagentschap (EMA), het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben de gezamenlijk vergunninghouders over dit onderwerp een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) met risico-informatie verstuurd naar onder meer de volgende zorgverleners: neurologen en kinderneurologen, openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en artsen op de spoedeisende hulp.

 

Document acties

Back to top