Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oud-bestuurslid Ruud Dessing overleden (1946-2024)

18-11-2024
Op 78-jarige leeftijd is apotheker en voormalig KNMP-bestuurslid Ruud Dessing overleden. Hij leed aan longfibrose. Dessing stond onder meer aan de wieg van de farmaceutische patiëntenzorg, was jarenlang voorzitter van de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en werd internationaal onderscheiden.
Oud-bestuurslid Ruud Dessing overleden (1946-2024)

Patiëntenzorg nam een prominente plaats in in de apothekerscarrière van Ruud Dessing, die van 1976 tot 2004 actief was binnen de maatschap Noordwijkse Apotheken. “Hij toonde zich voorstander van farmaceutische zorg 'met de warme hand', zoals hij dat noemde, wat wil zeggen dat de openbaar apotheker zijn patiënten moet kennen; allemaal zal niet mogelijk zijn, maar in ieder geval wel alle chronische patiënten”, memoreert Frits Elferink, voormalig bureausecretaris van de KNMP, die Dessing een “zeer aimabel persoon” noemt.  

Samen schreven ze in 2018 een opiniebijdrage in het PW in reactie op het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) getiteld Zonder Context geen Bewijs. “Er zijn meerdere soorten van bewijs mogelijk en je moet heel goed kijken en luisteren naar de patiënt én substantiële klinische ervaring”, aldus Dessing en Elferink.

Een belangrijk wapenfeit van Dessing was de introductie van de herhaaltelefoon in Noordwijk: een apotheker bemenst deze in de praktijk van de huisarts en lost tijdens het gesprek met de patiënt eventuele problemen op of voorkomt deze. “Het  gesprek is tevens de kapstok voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling, het naleven van FTO-afspraken en het opsporen van specifieke problemen met bepaalde (groepen) geneesmiddelen”, vertelt Elferink. “De relatie met de huisarts verbetert en het bindt patiënten aan de apotheek. Zo leren apothekers de populatie kennen en het leidt tot efficiëntere processen in de apotheek.”

Auteur diverse boeken

Dessing studeerde scheikunde en farmacie aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1974 promoveerde. Naast zijn werk als openbaar apotheker in Noordwijk was hij directeur van Amsterdam medical press en publiceerde hij diverse boeken over medicijngebruik, waaronder Medicijnen zonder dokter (1984). Hij was editor van Elseviers geneesmiddelenalmanak en mede-auteur van boeken als de Geneesmiddelenencyclopedie, Moet ik dat wel slikken en Leven met medicijnen.

Ook vervulde hij vele nationale en internationale bestuursfuncties. Zo was hij lid/secretaris van het hoofdbestuur van de KNMP (2008-2014), met als aandachtsgebied de beroepsinhoud, voorzitter van de SIG Ethiek en bestuurslid en voorzitter van de European Society of Clinical Pharmacy (1989-1996). Vanaf midden jaren negentig tot voorjaar 2018 was hij betrokken bij postacademisch onderwijs op het gebied van filosofie en ethiek in de medische en farmaceutische praktijk aan het LUMC.

Dessing was naast Marcel Bouvy en Fons Duchateau ook auteur van het Witboek Farmacie van de KNMP dat in 2010 verscheen, met als ondertitel Farmacie, apothekers en de apotheek; positie bepalen.

Onderscheiding

Samen met collega Chiel Hekster ontving hij in oktober 2011 op een symposium in Dublin de onderscheiding Fellow van de European Society of Clinical Pharmacy. De ESCP kent een fellowship toe voor bijzondere verdiensten in de klinische praktijk of in onderzoek, voor het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van klinische farmacie – bij voorkeur in Europa – en voor bewezen diensten voor de ESCP.

Document acties

Back to top