Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico meningeoom bij hoge dosis medroxyprogesteron

19-09-2024
Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.
Risico meningeoom bij hoge dosis medroxyprogesteron

De aanbevelingen van de commissie volgden op een beoordeling van gegevens uit epidemiologische studies, case-studies uit de medische literatuur en gevallen die zijn gerapporteerd in de geneesmiddelenbewakingsdatabase van de Europese Unie. Deze gegevens tonen een verhoogd risico op meningeoom bij gebruik van hoge doses medroxyprogesteron (100 mg of meer) gedurende meerdere jaren. Hoewel het relatieve risico op meningeoom aanzienlijk toeneemt bij het gebruik van een hoge dosis medroxyprogesteronacetaat, is het absolute risico zeer klein.

De PRAC ontraadt het gebruik van een hoge dosis van dit middel bij patiënten die een meningeoom hebben of in het verleden hebben gehad. Dit geldt niet voor gevallen waarbij medroxyprogesteron nodig is voor de behandeling van kanker.

Symptomen 
De commissie adviseert ook alert te zijn op symptomen van meningeoom. Dit kunnen zijn verandering in het gezichtsvermogen, gehoorverlies, oorsuizen, reukverlies, hoofdpijn, geheugenverlies, toevallen en zwakte in armen en benen.

Als een meningeoom wordt vastgesteld bij een patiënt die voor een niet-oncologische indicatie wordt behandeld, moet artsen de behandeling met een hoge dosis medroxyprogesteronacetaat stopzetten. Bij een oncologische indicatie moet de noodzaak van verdere behandeling zorgvuldig worden afgewogen tegen de risico’s.

De productinformatie zal worden bijgewerkt om meningeoom op te nemen als een mogelijke bijwerking waarvan de frequentie onbekend is.

Prikpil
Medroxyprogesteron wordt toegepast als prikpil als anticonceptivum. Het wordt binnen de gynaecologie in een lagere dosering gegeven bij onder meer uterusbloedingen, amenorroe en endometriose en in een hogere dosering binnen de oncologie bij endometriumcarcinoom en mammacarcinoom.

Meningeomen zijn tumoren van de weefsellaag rond de hersenen en het ruggenmerg. Meestal zijn ze goedaardig en groeien ze langzaam. Afhankelijk van de grootte of locatie kunnen ze ernstige problemen veroorzaken.

Document acties

Back to top