Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Finasteride en dutasteride onderzocht vanwege zelfmoordgedachten

04-10-2024
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC start met een onderzoek naar het risico op zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag bij gebruik van de 5-α-reductaseremmers finasteride en dutasteride.
Finasteride en dutasteride onderzocht vanwege zelfmoordgedachten

De PRAC zal alle beschikbare gegevens beoordelen over suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag bij finasteride en dutasteride. Op basis hiervan adviseert  het Europees Medicijn Agentschap (EMA) om de handelsvergunningen voor deze middelen te handhaven, te wijzigen of in te trekken.

Psychiatrische bijwerkingen zijn bekende bijwerkingen van finasteride en dutasteride. Suïcidale gedachten zijn onlangs ook toegevoegd als mogelijke bijwerking met onbekende frequentie in de productinformatie van finasteride. Om de risico's tot een minimum te beperken, worden behandelaars in de productinformatie erop gewezen patiënten te controleren op psychische symptomen en de behandeling te staken als deze optreden. Patiënten met symptomen wordt geadviseerd een arts te raadplegen.

Finasteride is geregistreerd voor de behandeling van alopecia androgenetica bij mannen en benigne prostaathyperplasie. Het wordt off-label toegepast bij hirsutisme. Dutasteride is geregistreerd voor de behandeling van benigne prostaathyperplasie en wordt off-label gebruikt bij mannen met alopecia androgenetica.

Document acties

Back to top