Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM: veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest

PW8 - 14-02-2024
Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de laatste weken snel toe. Wekelijks worden bij zo’n 110 kinderen, onder wie 20 baby’s, kinkhoest vastgesteld. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt, meldt het RIVM.
RIVM: veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest

Juist over de baby’s maakt het RIVM zich zorgen omdat deze groep heel erg ziek kan worden van kinkhoest en opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest.

Ruim 90% van de baby’s met kinkhoest in 2024 was niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby’s is in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens het RIVM neemt het aantal meldingen van kinkhoest sinds afgelopen juni toe en is dit veel hoger dan voorgaande jaren, zowel bij kinderen als volwassenen. Op dit moment worden er wekelijks ongeveer 250 patiënten met kinkhoest gemeld. In 2019 waren dit er 120 per week.

Het RIVM vermoedt bovendien dat we een onderrapportage zien omdat niet iedereen met kinkhoestklachten getest wordt.

Maatregelen

Om kinkhoest bij zuigelingen te voorkomen en verspreiding te beperken, adviseert het RIVM zwangeren om zichzelf en hun ongeboren baby te beschermen tegen kinkhoest met een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Ook moeten hoogzwangeren ervoor zorgen geen contact te hebben met mensen die hoesten of snotteren.

Ouders van jonge baby’s krijgen ook het advies te vaccineren met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Als de baby nog niet is beschermd en er zijn gezinsleden met klachten die bij kinkhoest kunnen passen, dan is het advies contact op te nemen met de huisarts.

Andere structuur bacterie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie die een gifstof aanmaakt waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan lang, enkele weken tot maanden, aanhouden.

Voor de invoering van vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 kwam de aandoening veel voor: jaarlijks stierven er ongeveer 200 kinderen aan. Na de invoering van kinkhoestvaccinatie nam het aantal gevallen snel af, maar sinds 1996 komt de ziekte weer vaker voor, ook bij volwassenen. Dit komt doordat de bacterie van structuur is veranderd, aldus het RIVM.

Document acties

Back to top