Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Slaapmiddel DroomSap met doxylamine kan bijwerkingen geven

16-10-2024
Het slaapmiddel DroomSap legt de nadruk op de natuurlijk ingrediënten kruiden en honing, maar het werkzame bestanddeel zit vooral in doxylamine. Deze chemische stof kan bijwerkingen geven zoals duizeligheid en geheugenproblemen, melden Bijwerkingencentrum Lareb en het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum.
Slaapmiddel DroomSap met doxylamine kan bijwerkingen geven

Het geneesmiddel doxylamine, dat in Nederland wordt voorgeschreven tegen slapeloosheid, wordt bij DroomSap gebruikt om slaap te bevorderen, maar het kan bijwerkingen geven zoals een verhoogde oogboldruk, duizeligheid en geheugenproblemen.

De verkoop van doxylamine zonder recept is in Nederland verboden, maar DroomSap bevat volgens Lareb een lage dagdosering waardoor het product onder de levensmiddelenwetgeving en de ‘novel food’-wetgeving valt. Hierdoor is geen markttoelating aangevraagd.

Lareb ontving vijf meldingen met verschillende vermoedens van bijwerkingen bij het gebruik van dit product. Die bijwerkingen varieerden van hartkloppingen, hallucinaties, restless legs en onverklaarbare intense jeuk over het hele lichaam tot duizeligheid en dubbelzien. Vier mensen stopten met het gebruik en herstelden van hun bijwerkingen.

Epileptische aanval

Het Vergiftigingen Informatie Centrum ontving in 2023 zeven meldingen over DroomSap. Dit jaar zijn er tot begin oktober al negen meldingen binnengekomen. Klachten waren onder andere bewustzijnsdaling, flauwvallen, hartkloppingen, angst, pijn op de borst en diarree. Een persoon kreeg een epileptische aanval na het binnenkrijgen van een kleine hoeveelheid van dit slaapmiddel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is geïnformeerd over de meldingen, aldus Lareb.

Document acties

Back to top