Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tweedehands.net en IGJ samen tegen illegale handel medicijnen

10-10-2024
Online handelsplatform Tweedehands.net en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen aanpakken. Ook willen de twee partijen de bewustwording vergroten dat online receptmedicijnen kopen en verkopen risicovol is.
Tweedehands.net en IGJ samen tegen illegale handel medicijnen

‘Middel … kopen zonder recept’ en ‘Malariapillen over …’: wanneer de IGJ dit soort advertenties ziet en meldt bij Tweedehands.net worden deze voortaan meteen verwijderd. Ook zal Tweedehands.net de aanbieder laten weten dat de advertentie in strijd is met de Geneesmiddelenwet, meldt de inspectie op haar website. Verder houden de toezichthouder en Tweedehands.net elkaar op de hoogte over ontwikkelingen en trends, zodat zij steeds beter medicijnadvertenties herkennen.

Bewustwording

Tweedehands.net is na Marktplaats het tweede online handelsplatform waarmee de IGJ naar eigen zeggen structureel samenwerkt. Doel van deze samenwerkingen is het terugdringen van het aantal advertenties waarin geneesmiddelen worden aangeboden. Daarnaast willen beide partijen de bewustwording bij zowel kopers als verkopers vergroten dat online receptmedicijnen (ver)kopen risicovol is.

Geneesmiddelenwet

Het aanbieden van receptgeneesmiddelen is verboden op basis van de Geneesmiddelenwet, omdat van deze middelen vaak niet bekend is of ze veilig zijn. Bijvoorbeeld of de werkzame stof die op de verpakking staat er wel echt in zit. Ook medicijnen aanbieden die mensen niet meer gebruiken is niet toegestaan. Verder komt het volgens de inspectie regelmatig voor dat mensen betalen voor medicijnen die ze op internet bestellen maar nooit ontvangen.

De IGJ houdt in Nederland toezicht op de handel in (illegale) geneesmiddelen in samenwerking met andere partijen zoals de politie, douane, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en met hostingbedrijven en internetplatforms.

Document acties

Back to top