Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vakbonden starten vandaag met stiptheidsacties in apotheken

02-09-2024
FNV en CNV starten vanaf vandaag 2 september met stiptheidsacties in de apotheken. Volgens de vakbonden hebben de werkgeversorganisaties een ultimatum laten verlopen om met een beter bod te komen voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers. “Onderhandelingen zitten muurvast.”
Vakbonden starten vandaag  met stiptheidsacties in apotheken

Leden van de vakbonden starten vandaag in de apotheken in eerste instantie met stiptheidsacties, waarbij ze zich strikt houden aan de regels van de cao en hun arbeidsovereenkomst. Dat betekent: geen overwerk, niet zonder vergoeding de apotheek een kwartier eerder openen of sluiten en ze zullen zich strikt houden aan de pauzeregels.

Volgens de vakbonden zitten de onderhandelingen over een nieuwe cao voor apotheekmedewerkers muurvast en willen de werkgevers niet over de brug komen met een fatsoenlijk loonbod en betere arbeidsomstandigheden.

Als de stiptheidsacties in de apotheken niks opleveren, zullen hardere acties volgen, benadrukt FNV-onderhandelaar Ralph Smeets. “We waren er natuurlijk liever onderling uitgekomen, maar als het moet kunnen we snel doorschakelen naar stakingen, daar is veel draagvlak voor.”

Reactie werkgevers

Werkgeversorganisaties de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversorganisatie Zelfstandige Onafhankelijke Apotheken (WZOA) laten in een reactie weten alleen naar hun achterbannen te communiceren over de stand van zaken rond de acties die vanaf vandaag zijn aangekondigd. Zelfstandige apothekers die meer informatie willen, moeten zich richten tot de WZOA, ketenapothekers kunnen contact opnemen met de ASKA.

Apotheekbudgetten

De vakbonden hebben de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA vorige week een ultimatum gesteld om vóór vrijdag 30 augustus te komen met een goed bod. Maar volgens de vakbonden blijven de werkgevers zich verschuilen achter de minister, die niet genoeg geld beschikbaar zou stellen. “Het geld is er wel, werkgevers willen het alleen niet uitgeven aan hun personeel”, schrijven FNV en CNV.

WZOA en ASKA hebben eerder aangegeven dat de apotheekbudgetten al jaren worden gekort door overheid en zorgverzekeraars. Dit korten heeft, volgens de werkgevers, directe negatieve invloed op de beschikbare loonruimte voor apotheekmedewerkers.

Document acties

Back to top