Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verpakking optreknaald Vabysmo kan beschadigd zijn

17-10-2024
In de verpakking van de optreknaald bij het geneesmiddel Vabysmo (faricimab) kan een scheur zitten. De naald is dan mogelijk niet steriel, en de naald en het oogmedicijn mogen dan niet meer worden gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Verpakking optreknaald Vabysmo kan beschadigd zijn

Het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) adviseren artsen om de verpakking van de optreknaald bij het medicijn faricimab vóór gebruik goed te controleren op beschadigingen. Bij elke flacon van het geneesmiddel is een steriel verpakte optreknaald geleverd.

Tijdens een kwaliteitscontrole bleek dat in een heel klein aantal verpakkingen van deze optreknaald een scheurtje zat, waardoor het niet zeker is of de naald steriel is. Dat is volgens het CBG het risico omdat het kan zorgen voor ontstekingen in het oog.

Het geneesmiddel faricimab is bedoeld voor de behandeling van een aantal oogziektes bij volwassenen, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Faricimab wordt met een naald in het oog geïnjecteerd.

Scheuren

Zorgverleners krijgen het advies de verpakking te controleren vóór het gebruik van de optreknaald, waarbij ze vooral moeten letten op scheuren. Ze mogen alleen doorgaan met de injectie als de verpakking van de optreknaald niet beschadigd is. Is de verpakking wel beschadigd, dan mag de gehele verpakking niet worden gebruikt. Vervolgens moet de zorgverlener de beschadigde verpakking melden als productklacht en deze vernietigen.

Risico-informatie

De vergunninghouder van Vabysmo heeft een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) met belangrijke risico-informatie verstuurd naar: oogartsen, ziekenhuisapothekers, bereidingsapotheken, relevante groothandels en physician assistents in de oogheelkunde.

Document acties

Back to top