Visie voor toekomst eerste lijn in 2030 definitief vastgesteld
Door de organisatie van de eerstelijnszorg te versterken, moet de zorg altijd toegankelijk zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Dat is de focus van de Visie eerstelijnszorg 2030, schrijft de minister, die benadrukt dat dit visiedocument door middel van een gezamenlijk proces tot stand is gekomen. Met de afspraken bouwen de partijen voort op de uitgangspunten van het in 2022 afgesloten Integraal Zorgakkoord (IZA) voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg.
Naast de bijdragen van onder meer Patiëntenfederatie Nederland, KNMP, Nederlands Huisartsen Genootschap, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland en Sociaal Werk Nederland is de input van burgerplatforms zeer behulpzaam gebleken bij het vaststellen van de eerstelijnsvisie.
Daarbij is ook gekeken naar de behoeftes van mensen die minder digitaal vaardig of laaggeletterd zijn. De inbreng van burgers blijft ook belangrijk in de implementatie, zowel op regionaal als landelijk niveau, aldus Helder.
Concurrentie beperken
De samenwerkende partijen gaan zich de komende jaren inzetten om de ongewenste druk op de eerstelijnszorg te verminderen en patiënten beter voor te bereiden en te begeleiden naar de eerste lijn. Ook moet de capaciteit binnen de eerstelijnszorg beter worden benut, waar nodig door taken anders te organiseren. Verder komt er een aanspreekpunt voor de eerstelijnszorg in de regio en een 24/7-infrastructuur voor crisissituaties.
Daarnaast willen de zorgprofessionals meer duurzaam samenwerken binnen de eerste lijn, tussen de eerste lijn en ander domeinen en tussen de eerste lijn en haar financiers. Daarbij komt de focus minder te liggen op concurrentie; samenwerking en contractering moeten meer dan nu zijn gebaseerd op continuïteit en wederzijds vertrouwen.
Apothekers
Zorgprofessionals gaan in 2030 in de wijk of in het dorp in “hechte wijkverbanden” samenwerken, met daarin in elk geval huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers en het sociaal domein. Afhankelijk van de problematiek in de wijk kunnen daarbij ook de fysiotherapeut, diëtist en de specialist ouderengeneeskunde aansluiten.
Ook zal in elke regio een eerstelijnssamenwerkingsverband actief zijn, dat de verschillende disciplines van de eerstelijnszorg vertegenwoordigt en ontzorgt, en met mandaat en draagvlak kan optreden. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt minimaal de huisartsen, wijkverpleging en apothekers in de regio.
Financiën
Om de regio’s te ondersteunen bij het implementeren van de visie heeft de minister ZonMW opdracht gegeven een programma Versterking organisatie van de eerste lijn te starten. Voor het programma is in totaal € 104 miljoen beschikbaar om tot en met 2026 uit te voeren wat de partijen in de visie hebben vastgelegd.
In de komende maanden werkt Helder met de eerste lijn aan een werkagenda; afgesproken is dat voor de zomer van 2024 een aantal scenario’s wordt uitgewerkt.