Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wijkverpleegkundigen voelen zich zeker bij stimuleren zelfredzaamheid

06-08-2024
Wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners voelen zich zeker in het stimuleren van de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten. Wel hebben ze behoefte aan meer maatschappelijke bewustwording rond zelfredzaamheid en de rol van de cliënt, mantelzorger en professionals daarin. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Wijkverpleegkundigen voelen zich zeker bij stimuleren zelfredzaamheid

Ruim driekwart van de ondervraagde zorgprofessionals voelt zich zeker bij het stimuleren van bijvoorbeeld het zelfstandig wassen en aankleden en het samen met cliënten opstellen van zorgdoelen.

Zorgprofessionals vinden het daarentegen lastig om de zelfredzaamheid te stimuleren als een cliënt weigert om activiteiten zelf uit te voeren of als zij aan meer cliënten zorg moeten verlenen dan normaal, concludeert het Nivel op basis van een online vragenlijst die is ingevuld door in totaal 345 (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners.

Reablement

Een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek staat positief tegenover reablement, dat onder meer als uitgangspunt heeft dat zorgprofessionals meer ‘zorgen dat’ in plaats van ‘zorg voor’. Het is echter onduidelijk in hoeverre het begrip reablement bekend is bij zorgprofessionals en hoe zij het stimuleren van zelfredzaamheid van hun cliënten in de praktijk ervaren. 

Na uitleg over reablement heeft 81% van de ondervraagde zorgprofessionals een positieve houding ten opzichte van deze benadering. Een meerderheid van de (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners kende het begrip echter nog niet, aldus het Nivel.

Bewustwording

Verder wensen de ondervraagde zorgprofessionals dat er meer maatschappelijke bewustwording komt van het belang van zelfredzaamheid bij cliënten, naasten, huisartsen en ziekenhuisprofessionals. Ze ervaren dat cliënten en naasten soms van hen verwachten dat zij alle zorgtaken overnemen, ook als een cliënt nog veel zelf kan. Volgens het Nivel vormt dit voor zorgverleners een belemmering om de zelfredzaamheid te stimuleren.

 

 

 

Document acties

Back to top