Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers

PW36 - 30-08-2024
Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DDP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.
ZN-formulieren vervallen voor  SGLT-2- en DDP-4-remmers

Met het vervallen van deze formulieren komen de SGLT-2- en DDP-4-remmers terecht in groep 1: geen toetsing. Voor deze geneesmiddelen is dus geen toetsing (meer) nodig door de apotheker, en de apotheker hoeft de voorwaarden niet te controleren: declaratie vindt plaats op basis van het recept.

Het afschaffen van de formulieren voor de SGLT-2- en DDP-4-remmers is afgesproken voor een jaar, zodat de consequenties in de praktijk gevolgd kunnen worden. De formulieren vervallen definitief als blijkt dat deze niet tot een toename aan onrechtmatige vergoedingen hebben geleid.

Voor een andere groep van geneesmiddelen bij diabetes mellitus, de GLP-1-agonisten, blijft een ZN-formulier nodig, onder meer omdat die voor de behandeling van overgewicht geen of een striktere vergoeding kennen.

ZN-formulieren

Verzekeraars hebben de wettelijke taak om te controleren op de voorwaarden voor de geneesmiddelen opgenomen op Bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering (Rzv). De minister laat het aan de zorgverzekeraars over hoe zij dat doen. Hiervoor zijn de zogeheten ZN-formulieren ontworpen.

Niet voor elk middel op Bijlage 2 is een formulier: om de administratieve lasten zoveel mogelijk te beperken is voor een beperkt aantal Bijlage 2- geneesmiddelen een formulier nodig. Het voordeel van deze werkwijze is dat de patiënt niet hoeft te wachten op een machtiging van de zorgverzekeraar en dat alle zorgverzekeraars dezelfde formulieren hanteren.

Naast het toetsen van de Bijlage 2-voorwaarden heeft de zorgverzekeraar wettelijk ook de mogelijkheid om bepaalde (groepen) voorschrijvers aan te wijzen als aanvullende eis voor vergoeding, en te bepalen voor welke termijn het middel vergoed vanuit de basisverzekering kan worden afgeleverd.

 

Document acties

Back to top