Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut adviseert vergoeding dostarlimab

12-07-2024
Dostarlimab (Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker en kan daarom vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS.
Zorginstituut adviseert vergoeding dostarlimab

De behandeling met dostarlimab, een immuuntherapie, zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem beter meehelpt kankercellen te vernietigen. Het Zorginstituut concludeert daarom dat het geneesmiddel, in combinatie met chemotherapie, meerwaarde heeft voor vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker. In Nederland krijgen zij als standaardbehandeling chemotherapie.

Uit een studie blijkt dat na twee jaar behandelen 83% van de vrouwen nog leefde die chemotherapie kregen in combinatie met dostarlimab. Dat is een stuk hoger vergeleken met vrouwen die alleen chemotherapie kregen. Van hen leefde na twee jaar behandelen nog 59%.

Naar verwachting komen in Nederland jaarlijks ongeveer 140 vrouwen in aanmerking voor deze combinatiebehandeling. Gemiddeld kost de totale behandeling € 170 duizend per patiënt per jaar. Opname van het medicijn in het basispakket zorgt voor een kostenstijging van ongeveer € 19,1 miljoen per jaar.

Kostenstijging

Volgens het Zorginstituut heeft dostarlimab meerwaarde voor patiënten en is kosteneffectief, wat betekent dat de kosten van de behandeling in redelijke verhouding staan tot de verwachte gezondheidswinst voor patiënten.

Het Zorginstituut adviseert de minister wel om prijsafspraken te maken met de fabrikant en rekening te houden met prijsafspraken van vergelijkbare middelen. Verwacht wordt namelijk dat het middel ook gebruikt gaat worden voor andere aandoeningen en de kosten daardoor in de toekomst verder zullen stijgen.

Document acties

Back to top