Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket

16-07-2024
Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket

Het Zorginstituut zet grote vraagtekens bij het ziektemodel dat de fabrikant gebruikt voor zijn berekeningen en vindt daarom dat meer onderzoek nodig is, omdat veel nog onbekend is over semaglutide. Zo kan niet worden vastgesteld bij welke patiënten het geneesmiddel tot de meeste gezondheidswinst leidt. Ook zijn er geen studies naar het verantwoord afbouwen van het middel als iemands gewicht voldoende is afgenomen. Bovendien is niet bekend of langdurig gebruik blijvend effectief is.

“Al deze informatie is nodig om te kunnen berekenen of het geneesmiddel kosteneffectief is”, stelt het Zorginstituut. “Dat betekent dat er een redelijke verhouding bestaat tussen gezondheidswinst voor de patiënt en vraagprijs.”

Een bijkomend argument om semaglutide nu niet te vergoeden voor obesitas is het wereldwijde tekort, waardoor het medicijn Ozempic voor diabetespatiënten bijna niet meer verkrijgbaar is. Het Zorginstituut vindt dat de tekorten voor diabetespatiënten des te meer benadrukken hoe belangrijk het is om scherp te bepalen welke mensen het meeste baat hebben bij het middel.  

Zorgbudget

Als semaglutide als middel tegen overgewicht en obesitas wordt vergoed, kunnen de kosten jaarlijks oplopen tot € 1,3 miljard. “Gaan we een mogelijk hele grote groep mensen in Nederland levenslang dure medicatie geven, terwijl we nog veel niet weten over gepast gebruik van dit middel? En terwijl noodzakelijke maatregelen om de samenleving gezonder te maken uitblijven?”, vraagt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van het Zorginstituut zich af.

Volgens hem ligt het almaar groeiende obesitasprobleem niet alleen bij de zorg. Het Zorginstituut roept de politiek derhalve op om een breder debat te voeren over de maatschappelijke aanpak van overgewicht en de inzet van zorg én preventie.

Het geneesmiddel is door de fabrikant geregistreerd voor patiënten met een BMI vanaf 27 en ten minste één aandoening die samenhangt met het gewicht. In Nederland komen dan zo’n 4 miljoen mensen in aanmerking voor het medicijn.

 

Document acties

Back to top