- Info
2025
-
Pilocarpine te overwegen bij Sjögren
-
Bij sommige patiënten met de ziekte van Sjögren en een speekselklierdisfunctie kan een parasympathicomimeticum zoals pilocarpine worden overwogen. Dit staat in de nieuwe richtlijn Topicale en systemische behandeling van de ziekte van Sjögren.
-
Veel meer patiënten in Nederland met MS dan eerder gedacht
-
In Nederland zijn aanzienlijk meer mensen met multiple sclerose (MS) dan toe nu toe werd aangenomen: in totaal 36.000 patiënten. Tot twee jaar geleden ging het om zo’n 18.000 patiënten. Dat stellen onderzoekers van Amsterdam UMC, Nivel en het Rijnstate ziekenhuis, die aangeven dat meer zorgverleners nodig zijn met expertise op het vlak van MS.
-
‘Impact tekorten geneesmiddelen blijft onverminderd groot’
-
Het aantal geneesmiddelentekorten was vorig jaar lager dan een jaar eerder, 1563 tegenover 2292, maar dit is wel het op een na hoogste getal in de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers van KNMP Farmanco. Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins nemen de tekorten dramatische vormen aan en blijft de impact enorm: “We merken aan niets dat het minder erg wordt.”
-
Antihistaminicum voorkeur bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid
-
Start bij vrouwen met hyperemesis gravidarum met een antihistaminicum of een combinatiepreparaat van een antihistaminicum en pyridoxine. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in een nieuwe richtlijn.
-
Impasse duurt voort rond cao apotheekmedewerkers
-
Na maanden van acties en landelijke stakingen is er nog steeds geen zicht op een nieuwe cao Apotheken. Sommige openbaar apothekers wachten niet langer en verhogen alvast de lonen van hun eigen personeel. “Hiermee kan ik de rust terugbrengen in het apotheekteam.”
-
CBG: fezolinetant kan ernstige leverschade veroorzaken
-
Het gebruik van het medicijn fezolinetant (Veoza), voor matige tot ernstige opvliegers tijdens de overgang, kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen vóór en tijdens de behandeling de functie van de lever goed in de gaten te houden en leverfunctietesten te doen.
-
‘DoxyPEP niet voorschrijven vanwege risico’s antibioticaresistentie’
-
Het is niet verstandig doxyPEP voor te schrijven om soa’s te voorkomen na seks zonder condoom. Dat adviseert een landelijke werkgroep van experts, onder leiding van Soa Aids Nederland, vanwege de risico’s op antibioticaresistentie en het gebrek aan kennis over de effecten op de lange termijn.
-
Voorlopig overstapcijfer Vektis: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar
-
Eind vorig jaar is 6,7% van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dat blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers die door alle zorgverzekeraars zijn aangeleverd.
-
'Verhoogd risico op oogaandoening door semaglutide'
-
Het gebruik van semaglutide kan de oogziekte NAION veroorzaken, blijkt uit twee studies. Voor de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC reden om alle beschikbare data opnieuw te gaan beoordelen.
-
Zorginstituut vraagt fabrikanten met klem informatie over dure medicijnen
-
Zorginstituut Nederland kan nog niet adviseren over de vergoeding van de twee dure kankermedicijnen brexu-cel (Tecartus) en ripretinib (Qinlock) uit het basispakket omdat de fabrikanten niet duidelijk maken hoeveel langer patiënten leven met deze behandeling. Het Zorginstituut verzoekt de fabrikanten met klem de informatie alsnog aan te leveren. “Als overheid trekken we hier de grens.”
-
Nivel: jaarlijkse griepepidemie in Nederland lijkt begonnen
-
In steeds meer keel- en neusmonsters van patiënten met griepachtige verschijnselen wordt het influenzavirus gevonden. Ook neemt het aantal patiënten dat met deze klachten naar de huisarts gaat flink toe. Hiermee lijkt de jaarlijkse griepepidemie begonnen, melden experts van het Nivel, RIVM en Erasmus MC.
-
CBS: bedrijfsresultaat grootste zorgsectoren gestegen met 14%
-
Het gezamenlijke bedrijfsresultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2023 vergeleken met een jaar eerder met 14,1% gestegen naar € 1,4 miljard. Een jaar eerder daalde het bedrijfsresultaat van deze sectoren nog met ruim 30%. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
Permetrinecrème voorkeur bij jonge kinderen met scabiës
-
Kinderen jonger dan 2 maanden met scabiës moeten bij voorkeur een permetrinecrème krijgen. Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene behandelrichtlijn voor schurft.
-
Helft vrouwen ervaart ernstige pijn tijdens plaatsing spiraal
-
De helft van de vrouwen die een koper- of hormoonspiraal hebben of in de afgelopen vijf jaar hadden, ervaarde ernstige tot ondraaglijke pijn tijdens het plaatsen hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van Stichting Ava, landelijke cliëntenorganisatie voor vrouwen, trans en non-binaire personen met een baarmoeder in de reproductieve leeftijd.
-
Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs
-
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd. Met dit besluit vallen hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur onder de Opiumwet en zijn veelvoorkomende designerdrugs bij voorbaat verboden, ongeacht de specifieke samenstelling, meldt VWS.
-
ACM: verplicht het openstellen van digitale informatiesystemen
-
Door signalen dat de ICT-markten in de zorg niet goed functioneren moeten leveranciers verplicht worden hun informatiesystemen open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel is innovatie stimuleren, lagere administratieve lasten en betere zorg. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van VWS.
-
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijnen multipel myeloom
-
Voor geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van multipel myeloom, zoals daratumumab, carfilzomab en isatuximab, moet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een lager prijs afspreken met de fabrikanten. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
-
RIVM: ongekende stijging kinkhoestmeldingen in 2023
-
In 2023 kregen meer mensen in Nederland een ziekte waartegen gevaccineerd wordt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan in 2022. Vooral bij kinkhoest nam het aantal meldingen enorm toe. Dit komt doordat er in een deel van 2022 nog coronamaatregelen waren, zoals afstand houden, meldt het RIVM.
-
‘Borstkankermedicijn pembrolizumab vergroot overlevingskans’
-
Jonge vrouwen met triple-negatieve borstkanker en veel risico op terugkeer van de ziekte hebben een grotere overlevingskans als ze, naast een operatie, worden behandeld met pembrolizumab (Keytruda). In een herbeoordeling concludeert Zorginstituut Nederland dat deze immunotherapie voortaan kan worden vergoed door zorgverzekeraars.
-
Afslankpillen DynaPills en Meri bevatten gevaarlijke stoffen
-
De afslankpillen DynaPills en Meri-capsules, die worden aangeboden via Instagram en TikTok, bevatten gevaarlijke ingrediënten zoals sibutramine. De pillen kunnen ernstige bijwerken veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om deze afslankpillen niet te gebruiken.
-
Isotretinoïne inzetbaar bij kinderen met acne
-
Het gebruik van isotretinoïne is te overwegen bij jonge kinderen met acne. Dit staat in de herziene richtlijn Acne vulgaris.
-
IGJ roept zorgaanbieders op voorzichtig te zijn met generatieve AI
-
Zorginstellingen en zorgverleners kunnen voordelen ervaren van generatieve AI, maar veel toepassingen zijn nog maar kort op de markt en kunnen onjuiste of onvolledig informatie produceren zoals een medicatiefout. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zorgverleners oproept zorgvuldig om te gaan met AI-producten.
-
Vermoeidheid blijft bij meeste patiënten gelijk rond injectie biological
-
Bij de meeste patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor ontstekingsreuma verandert vermoeidheid in de dagen rond de injectie niet. Sommige patiënten ervaren een toename in vermoeidheid en andere een afname na de injectie. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en de Sint Maartenskliniek.
-
Eén pictogrammenset met medicijninformatie voor Nederland
-
Om het gebruik van geneesmiddelen te verduidelijken is vandaag een nieuwe standaard set pictogrammen voor Nederland gelanceerd. De meer dan vijftig afbeeldingen zijn ontwikkeld door het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’. Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt kan de set in Nederland gebruiken, meldt Stichting Health Base.
-
Rechter bevestigt boete voor Leadiant voor hoge prijs CDCA
-
Geneesmiddelenfabrikant Leadiant heeft terecht een boete gekregen van ruim € 17 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het vragen van een veel te hoge prijs voor het medicijn CDCA-Leadiant. De ACM moet wel een nieuw besluit nemen over het handhavingsverzoek van Leadiant om op te treden tegen zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.
-
'Overweeg tromboseprofylaxe bij kinderen met actieve colitis'
-
Overweeg tromboseprofylaxe bij kinderen die zijn opgenomen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn en een actieve colitis. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in de herziene richtlijn.
-
Aangepaste doseringen nifedipine en cefazoline bij zwangerschap
-
Omdat nifedipine tijdens de zwangerschap sneller wordt uitgescheiden, is het niet logisch dat zwangere vrouwen een lagere dosis kregen. Het nieuwe advies is om de dosering gelijk te trekken met de dosering van niet-zwangeren. Ook is de dosering van cefazoline aangepast voor zwangere vrouwen boven 80 kg. Dat meldt Moeders van Morgen Lareb.
-
Dalende instroom mbo-opleidingen verpleegkunde en verzorgenden
-
De instroom in de mbo-opleidingen voor verpleegkunde en verzorgden blijft dalen. In 2019 zijn nog 7850 studenten gestart met de opleiding tot verzorgende, in 2024 waren dat er nog maar 4110. In dezelfde periode ging de instroom op de opleiding verpleegkunde van 8430 studenten in 2019 naar 7260 in 2024. Dat blijkt uit cijfers van de MBO Raad.
-
Tekortenbesluiten hebben effect op beschikbaarheid medicijnen
-
Apotheken, groothandelaren en fabrikanten mogen bij een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland halen. Deze tijdelijke maatregel helpt bij het tegengaan van tekorten, maar niet alle partijen maken er gebruik van omdat er nog veel onduidelijkheden zijn. Dat concludeert het RIVM.
-
Zorginstituut adviseert prijsdaling voor medicijn beenmergkanker
-
Het geneesmiddel cilta-cel (Carvykti), voor de behandeling van beenmergkanker, kan uit het basispakket voor de zorgverzekering worden vergoed als de fabrikant de hoge vraagprijs minstens 35% laat zakken. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan VWS-minister Fleur Agema.
-
CZ onder verscherpt toezicht voor niet naleven zorgplicht
-
CZ staat onder verscherpt toezicht omdat de zorgverzekeraar onvoldoende heeft gedaan om de wachttijden in de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die voor het eerst een zorgverzekeraar onder verscherpt toezicht stelt.
-
IGJ en Douane nemen 60.000 illegale pillen in beslag
-
Tijdens een internationale operatie tegen illegale handel in medicijnen, onder coördinatie van Europol, zijn in Nederland 329 zendingen onderschept met 60.000 pillen, ampullen, tubes en sprays. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die samen met de Douane hieraan heeft deelgenomen.
-
Therapie taaislijmziekte goedgekeurd voor meer patiënten
-
De geneesmiddelen Kaftrio en Kalydeco kunnen samen gebruikt worden voor behandeling van patiënten met cystische fibrose. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft een positief advies gegeven om de indicatie van de medicijnen uit te breiden naar patiënten vanaf 2 jaar die ook zeldzame mutaties dragen.
-
Overheid nam vorig jaar meer maatregelen tegen tekorten
-
In 2024 zijn opnieuw vaker maatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in de jaren daarvoor. Voor twaalf kritische geneesmiddelen waren er in 2024 geen of te weinig andere medicijnen beschikbaar. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten – en defecten van CBG en IGJ.
-
Brussel wil Europa aantrekkelijk maken voor producenten medicijnen
-
Europa moet voor de beschikbaarheid van kritieke geneesmiddelen minder afhankelijk worden van landen als China en India. Europese landen krijgen daarom meer ruimte om de productie van medicijnen te stimuleren. Dat staat in de Critical Medicines Act, die de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd.
-
‘90% werknemers in zorg kreeg te maken met schelden of schreeuwen’
-
Van de werknemers in de zorg heeft vorig jaar 90% te maken gekregen met schelden of schreeuwen. Meer dan een kwart (26%) van de zorgprofessionals overwoog de zorg te verlaten vanwege agressie op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie en vakbond NU’91.
-
Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje zorgen voor klachten
-
Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje blijven gemakkelijk plakken in de mond en keel wat zorgt voor pijn, een branderig gevoel of een vieze smaak. Dat blijkt uit ruim vijftig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
-
Zwak bewijs voor medicatie bij posttraumatische stressstoornis
-
Start een behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet met medicatie. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van farmacotherapie in de behandeling van PTSS.
-
IGJ waarschuwt voor levensgevaarlijke online vervalsing oxycodon
-
Door gebruik van online aangeboden vervalste oxycodon zijn mensen op de spoedeisende hulp beland. In één geval is iemand overleden door inname van deze tabletten die levensgevaarlijke nitazenen bevatten. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt voor het gebruik van deze levensgevaarlijke oxycodon.
-
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijn uitgezaaide prostaatkanker
-
Talazoparib (Talzenna) in combinatie met enzalutamide, voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
-
‘Medicatiefouten door slechte beschikbaarheid patiëntgegevens’
-
Medisch specialisten lopen dagelijks vast in ICT-systemen die niet goed met elkaar communiceren. Ook is de beschikbaarheid van patiëntgegevens nog niet goed geregeld, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar is. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten waaraan 1116 medisch specialisten meededen.
-
Staak targeted synthetic-DMARD’s voor een operatie
-
Patiënten moeten voorafgaand aan een electieve ingreep een behandeling met een targeted synthetic-DMARD’s (tsDMARD’s) tijdelijk staken. Dat adviseert de richtlijn Biologicals en targeted synthetic-DMARD’s.
-
Illegale toevoeging corticosteroïd aan kruidenpreparaat Montalin
-
Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin, dat wordt verkocht als natuurlijke pijnstiller en cholesterolverlager, kunnen zonder dat ze dat weten een corticosteroïd binnenkrijgen. Dat kan onbedoelde en mogelijk ernstige gevolgen hebben, blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Nieuwe AI-richtlijn gepubliceerd voor testen risico bias in algoritme
-
Voor het goed en veilig toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg hebben tweehonderdvijftig experts, onder leiding van het UMC Utrecht, een internationale richtlijn ontwikkeld. De richtlijn is gepubliceerd in het British Medical Journal.
-
‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’
-
Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
-
IGJ: meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
-
Zorginstellingen, zorgverleners en beroepsverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners met patiënten en cliënten. Vorig jaar kwamen 330 meldingen binnen, maar dat is nog maar een topje van de ijsberg volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zich grote zorgen maakt en oproept tot meer actie.
-
Aantal meldingen euthanasie steeg vorig jaar met 10%
-
Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar gestegen met 10% naar in totaal 9958. In de meeste gevallen (86%) was sprake van veelvoorkomende lichamelijke aandoeningen, zoals kanker, longaandoeningen of hart- en vaataandoeningen. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE).
-
Veiligheidsmaatregelen naltrexon/bupropion aangescherpt
-
Het is nog onduidelijk wat de effecten van het afslankmiddel naltrexon/bupropion (Mysimba) zijn bij langdurige behandeling. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert daarom de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
-
Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker
-
Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.
-
Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte
-
Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.
-
Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties
-
Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.
-
Toename werkuren huisartsen voor niet-patiëntgebonden taken
-
Huisartsen werkten vorig jaar gemiddeld vier uur meer in de week dan in 2013 en 2018. Deze extra uren besteden huisartsen met name aan niet-patiëntgebonden taken, zoals administratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 884 huisartsen.
-
Vrouwen stoppen eerder met medicijn tijdens studie hartmedicatie
-
Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.
-
Werkafspraken over wisselen van inhalator
-
Bij een noodzakelijke wisseling van inhalator moeten patiënten zorgvuldige en persoonlijke instructies van de apotheker of voorschrijver krijgen. Zij moeten hierbij kunnen oefenen met een placebo-inhalator. Dit is één van de werkafspraken die is opgenomen in de herziene versie van het Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie.
-
Veel patiënten verrast door kosten niet-gecontracteerde zorg
-
Vorig jaar heeft 14% van de patiënten zorg ontvangen van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener, en 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.
-
Zorgverleners verdeeld over haalbaarheid terugdringen regeldruk
-
Verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden zijn verdeeld over de haalbaarheid van het doel van het kabinet om de registratietijd in de zorg in 2030 te halveren: 2% denkt dat het volledig haalbaar is en 10% denkt dat het helemaal niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim zeshonderd zorgprofessionals.
-
Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen
-
Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.
-
NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas
-
Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.
-
Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker
-
Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.