Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector

22-04-2025
Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Veroorzaakt door onder meer energieverbruik om ziekenhuizen te verwarmen, het gebruik van narcosegas en door de productie van geneesmiddelen. Dat blijkt een nieuwe onderzoeksmethode van het RIVM.
Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector

Om te berekenen hoe de zorg het milieu belast, heeft het RIVM een verbeterde methode ontwikkeld om de impact van de zorg op het milieu nauwkeuriger te berekenen. Voortaan kijkt het RIVM niet alleen naar het effect van de zorg op het klimaat, maar ook naar andere milieueffecten, zoals het gebruik van water, grondstoffen en land. Deze effecten hebben invloed op bijvoorbeeld de biodiversiteit.

De oude methode (2022) gaf, volgens het RIVM, nuttige inzichten maar te weinig details per sector in de zorg en per productgroep. Ook kon de methode de berekening van de impact op het milieu niet herhalen, aldus het RIVM.

Productgroepen en diensten

De nieuwe onderzoeksmethode geeft beleidsmakers en zorgprofessionals meer inzicht in de milieubelasting van de zorg, op basis van twee modellen: het basismodel en het gespecificeerde model.

Het basismodel geeft een overzicht van hoeveel de sectoren in de zorg het milieu belasten. Voor het gespecificeerde model – dat een beeld geeft van de milieueffecten voor productgroepen en diensten – is het noodzakelijk dat zorginstellingen gaan samenwerken om de gewenste details centraal te kunnen verzamelen, benadrukt het RIVM. 

Ook is het belangrijk dat zorginstellingen de gegevens op dezelfde manier vastleggen, om ze vervolgens te kunnen vergelijken. Het RIVM gaat in gesprek met zorgaanbieders en inkooporganisaties voor het efficiënt verzamelen van deze gegevens.

Het RIVM heeft deze nieuwe methode voor het berekenen van het effect van de zorg op het milieu ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Document acties

Back to top