Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs

30-01-2025
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd. Met dit besluit vallen hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur onder de Opiumwet en zijn veelvoorkomende designerdrugs bij voorbaat verboden, ongeacht de specifieke samenstelling, meldt VWS.
Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs

Het verbod op groepen nieuwe psychoactieve stoffen gaat in per 1 juli 2025.

Op dit moment wordt op grond van de Opiumwet een nieuwe stof verboden als uit een risicobeoordeling blijkt dat deze stof te grote gezondheidsrisico’s oplevert. Dit zorgt er in de praktijk voor dat drugsproducenten snel een sterk vergelijkbare drug maken met een net iets andere samenstelling, waardoor die nieuwe drug legaal op de markt kan komen.

Het is voor drugsproducenten nu te makkelijk om designerdrugs te maken die lijken op illegale drugs maar door een net iets andere chemische samenstelling legaal zijn, benadrukt Vincent Karremans, staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport: “Met dit verbod op hele groepen nieuwe psychoactieve stoffen gaan we deze praktijk tegen. En daarmee geven we een duidelijk signaal af: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af.”

3-MMC

Goed voorbeeld is het bewezen schadelijke 3-MMC (3-methylmethcathinon) – ook wel ‘poes of miauw’ genoemd – dat is opgevolgd door het nu nog legale 2-MMC. Doordat designerdrugs makkelijk en legaal verkrijgbaar zijn, ontstaat bij gebruikers onterecht de indruk dat het gaat om niet zo schadelijke middelen, aldus VWS.

Om deze ontwikkeling te stoppen is besloten over te gaan tot een wetsvoorstel waarin veelvoorkomende groepen nieuwe psychoactieve stoffen – NPS, of designerdrugs – worden verboden door toevoeging van een lijst (1a) aan de Opiumwet.

Research chemicals

Met het verbod op groepen nieuwe psychoactieve stoffen wordt, volgens het ministerie, de eenvoudige verkrijgbaarheid van risicovolle stoffen die via websites worden aangeboden als ‘research chemicals’ tegengegaan. Hierdoor ontstaat een belangrijke drempel om deze stoffen te gebruiken.

Tegelijkertijd ondersteunt het verbod de inzet van gerichte preventie en voorlichting waarmee gebruikers gewaarschuwd worden voor de gezondheidsrisico’s van deze drugs. Ook kunnen instanties hiermee sneller reageren op nieuwe ontwikkelingen rondom designerdrugs en nauwer samenwerken met internationale partners, aldus het ministerie.

Document acties

Back to top