'Overweeg tromboseprofylaxe bij kinderen met actieve colitis'
Volgens de richtlijn Inflammatoire darmziekten bij kinderen kunnen artsen tromboseprofylaxe ook overwegen bij kinderen die klinisch zijn opgenomen met een actieve inflammatoire darmziekten (IBD) anders dan een actieve colitis. Dit kan bijvoorbeeld bij terminale ileitis. Dit geldt wanneer er minimaal één risicofactor aanwezig is, zoals het gebruik van orale anticonceptie of systemische corticosteroïden of bij een voorgeschiedenis van trombose.
LMWH-injecties leiden niet tot een verhoogd risico op bloedingen, stelt de richtlijn. Daarnaast wegen de risico's van veneuze trombo-embolische voorvallen zwaarder dan het ongemak van subcutane injecties.
Kinderen met een actieve IBD kunnen symptomen ervaren zoals diarree, koorts, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Daarnaast neemt het risico op trombose toe, vooral bij een systemische ontsteking, uitdroging en als patiënten weinig bewegen.
Therapeutic drug monitoring
Verder zijn in de richtlijn nieuwe adviezen opgenomen over het inzetten van therapeutic drug monitoring (TDM). Geadviseerd wordt TDM altijd toe te passen bij kinderen met IBD als TNF-alfa-antagonisten geen of verminderd effect hebben.
Proactieve TDM kan worden toegepast bij ernstige ontstekingsactiviteit. Deze preventieve benadering is gericht op het bereiken van voldoende hoge therapeutische spiegels.