Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijnen multipel myeloom

04-02-2025
Voor geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van multipel myeloom, zoals daratumumab, carfilzomab en isatuximab, moet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een lager prijs afspreken met de fabrikanten. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijnen multipel myeloom

De medicijnen daratumumab, carfilzomab en isatuximab hebben aantoonbare meerwaarde voor patiënten met multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, concludeert het Zorginstituut.

Vanwege de complexiteit van de ziekte, de verschillende behandelcombinaties en de hoge prijzen adviseerde het Zorginstituut in 2021 om de kosteneffectiviteit van deze medicijnen verder te onderzoeken en daarvoor in een pilotperiode een nieuwe aanpak uit te werken. Tijdens deze pilot wilde het Zorginstituut de behandelingen wel beschikbaar stellen voor patiënten en adviseerde de minister daarom om de medicijnen onder voorwaarden en na prijsonderhandelingen op te nemen in het basispakket.

Met de gegevens uit deze afgeronde pilot adviseert het Zorginstituut de minister opnieuw met de fabrikanten te onderhandelen voor een lagere prijs van een aantal dure maar effectieve geneesmiddelen. Een lagere prijs zorgt voor een betere verhouding tussen de kosten en gezondheidswinst voor patiënten, aldus het Zorginstituut.

Ziektemodel

Om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de verschillende behandelcombinaties is er een ziektemodel ontwikkeld voor deze groep patiënten. Hiermee kunnen alle bestaande en nieuwe behandelingen voor een specifieke ziekte tegelijk en op dezelfde manier worden beoordeeld.

Volgens het Zorginstituut laat dit model zien dat patiënten met multipel myeloom die niet in aanmerking komen voor stamceltransplantatie langer leven dankzij gebruik van nieuwe medicijnen. Ook laat het zien dat bij een meerderheid van de behandelmogelijkheden de uitgaven van deze medicijnen niet in een goede verhouding staan tot de behaalde gezondheidswinst.

Doelmatigheid

Voor het verbeteren van de zorg tegen lagere kosten zijn behandelaren een groot onderzoek gestart naar doelmatigheid: de FABULOUS-studie. Tijdens deze studie kijken de onderzoekers of het tijdelijk stoppen van een behandeling voor vergelijkbare gezondheidsuitkomsten zorgt als de nu geldende continue behandeling.

Het Zorginstituut benadrukt achter deze lopende doelmatigheidsinitiatieven van behandelaren te staan om de zorg voor patiënten met multipel myeloom beter en betaalbaarder te maken.

Kwaadaardige plasmacellen

Bij het multipel myeloom is sprake van een ongecontroleerde deling van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. In Nederland krijgen naar schatting 1100 patiënten per jaar diagnose multipel myeloom. De meeste zijn 65 jaar of ouder.

De ziekte is niet te genezen, maar er zijn de afgelopen jaren wel veel nieuwe geneesmiddelen beschikbaar gekomen waardoor patiënten langer leven. Patiënten worden vaak meerdere keren en met verschillende medicijnen of combinaties van medicijnen behandeld, aldus het Zorginstituut.

Document acties

Back to top