Algemeen
Zorgverleners verdeeld over haalbaarheid terugdringen regeldruk
Verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden zijn verdeeld over de haalbaarheid van het doel van het kabinet om de registratietijd in de zorg in 2030 te halveren: 2% denkt dat het volledig haalbaar is en 10% denkt dat het helemaal niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim zeshonderd zorgprofessionals.
Veel patiënten verrast door kosten niet-gecontracteerde zorg
Vorig jaar heeft 14% van de patiënten zorg ontvangen van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener, en 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.
Toename werkuren huisartsen voor niet-patiëntgebonden taken
Huisartsen werkten vorig jaar gemiddeld vier uur meer in de week dan in 2013 en 2018. Deze extra uren besteden huisartsen met name aan niet-patiëntgebonden taken, zoals administratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 884 huisartsen.
Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties
Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.
Aantal meldingen euthanasie steeg vorig jaar met 10%
Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar gestegen met 10% naar in totaal 9958. In de meeste gevallen (86%) was sprake van veelvoorkomende lichamelijke aandoeningen, zoals kanker, longaandoeningen of hart- en vaataandoeningen. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE).
IGJ: meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
Zorginstellingen, zorgverleners en beroepsverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners met patiënten en cliënten. Vorig jaar kwamen 330 meldingen binnen, maar dat is nog maar een topje van de ijsberg volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zich grote zorgen maakt en oproept tot meer actie.
‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’
Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Nieuwe AI-richtlijn gepubliceerd voor testen risico bias in algoritme
Voor het goed en veilig toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg hebben tweehonderdvijftig experts, onder leiding van het UMC Utrecht, een internationale richtlijn ontwikkeld. De richtlijn is gepubliceerd in het British Medical Journal.
‘Medicatiefouten door slechte beschikbaarheid patiëntgegevens’
Medisch specialisten lopen dagelijks vast in ICT-systemen die niet goed met elkaar communiceren. Ook is de beschikbaarheid van patiëntgegevens nog niet goed geregeld, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar is. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten waaraan 1116 medisch specialisten meededen.
‘90% werknemers in zorg kreeg te maken met schelden of schreeuwen’
Van de werknemers in de zorg heeft vorig jaar 90% te maken gekregen met schelden of schreeuwen. Meer dan een kwart (26%) van de zorgprofessionals overwoog de zorg te verlaten vanwege agressie op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie en vakbond NU’91.
CZ onder verscherpt toezicht voor niet naleven zorgplicht
CZ staat onder verscherpt toezicht omdat de zorgverzekeraar onvoldoende heeft gedaan om de wachttijden in de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die voor het eerst een zorgverzekeraar onder verscherpt toezicht stelt.
Dalende instroom mbo-opleidingen verpleegkunde en verzorgenden
De instroom in de mbo-opleidingen voor verpleegkunde en verzorgden blijft dalen. In 2019 zijn nog 7850 studenten gestart met de opleiding tot verzorgende, in 2024 waren dat er nog maar 4110. In dezelfde periode ging de instroom op de opleiding verpleegkunde van 8430 studenten in 2019 naar 7260 in 2024. Dat blijkt uit cijfers van de MBO Raad.
Eén pictogrammenset met medicijninformatie voor Nederland
Om het gebruik van geneesmiddelen te verduidelijken is vandaag een nieuwe standaard set pictogrammen voor Nederland gelanceerd. De meer dan vijftig afbeeldingen zijn ontwikkeld door het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’. Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt kan de set in Nederland gebruiken, meldt Stichting Health Base.
IGJ roept zorgaanbieders op voorzichtig te zijn met generatieve AI
Zorginstellingen en zorgverleners kunnen voordelen ervaren van generatieve AI, maar veel toepassingen zijn nog maar kort op de markt en kunnen onjuiste of onvolledig informatie produceren zoals een medicatiefout. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zorgverleners oproept zorgvuldig om te gaan met AI-producten.
Afslankpillen DynaPills en Meri bevatten gevaarlijke stoffen
De afslankpillen DynaPills en Meri-capsules, die worden aangeboden via Instagram en TikTok, bevatten gevaarlijke ingrediënten zoals sibutramine. De pillen kunnen ernstige bijwerken veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om deze afslankpillen niet te gebruiken.
RIVM: ongekende stijging kinkhoestmeldingen in 2023
In 2023 kregen meer mensen in Nederland een ziekte waartegen gevaccineerd wordt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan in 2022. Vooral bij kinkhoest nam het aantal meldingen enorm toe. Dit komt doordat er in een deel van 2022 nog coronamaatregelen waren, zoals afstand houden, meldt het RIVM.
ACM: verplicht het openstellen van digitale informatiesystemen
Door signalen dat de ICT-markten in de zorg niet goed functioneren moeten leveranciers verplicht worden hun informatiesystemen open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel is innovatie stimuleren, lagere administratieve lasten en betere zorg. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van VWS.
Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd. Met dit besluit vallen hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur onder de Opiumwet en zijn veelvoorkomende designerdrugs bij voorbaat verboden, ongeacht de specifieke samenstelling, meldt VWS.
Helft vrouwen ervaart ernstige pijn tijdens plaatsing spiraal
De helft van de vrouwen die een koper- of hormoonspiraal hebben of in de afgelopen vijf jaar hadden, ervaarde ernstige tot ondraaglijke pijn tijdens het plaatsen hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van Stichting Ava, landelijke cliëntenorganisatie voor vrouwen, trans en non-binaire personen met een baarmoeder in de reproductieve leeftijd.
CBS: bedrijfsresultaat grootste zorgsectoren gestegen met 14%
Het gezamenlijke bedrijfsresultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2023 vergeleken met een jaar eerder met 14,1% gestegen naar € 1,4 miljard. Een jaar eerder daalde het bedrijfsresultaat van deze sectoren nog met ruim 30%. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).