Algemeen
Consumentenbond vraagt NZa in te grijpen bij contractering
Omdat zorgverzekeraars dit jaar weer niet op tijd zijn met het contracteren van zorgaanbieders heeft de Consumentenbond een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In een brief aan demissionair minister Kuipers van VWS schrijft de Consumentenbond dat de maat vol is.
Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.
VWS start campagne toestemming delen medische gegevens
Inwoners van Nederland informeren over hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van medische gegevens. Met dat doel start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een publiekscampagne via de landelijke radio en de website www.zorgvoortoestemming.nl. Op MijnMitz.nl kunnen burgers hun toestemming zelf online beheren.
Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket
Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. De twee testen Oncotype DX en MammaPrint, die voorspellen of de kanker terugkeert, zijn effectief en worden vergoed uit de basisverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt
Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.
Twee op drie huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop
Twee op de drie huisartsenpraktijken hebben op dit moment een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Na een verhuizing of bij het pensioen van een huisarts is het moeilijk een vervanger dichtbij huis te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer onder 1145 huisartsen.
Meer patiënten uit de doelgroep palliatieve zorg sterven thuis
Ruim 106.000 patiënten zijn in 2021 overleden aan een aandoening die veelal gepaard gaat met een behoefte aan palliatieve zorg. Voor deze doelgroep is de kwaliteit van zorg aan het levenseinde in de afgelopen vier jaar verbeterd. Ook hadden meer patiënten de mogelijkheid thuis te sterven. Dat blijkt uit een rapportage van het Nivel.
Jouw gids voor het perfecte gehoorapparaat
Dé gids om jou te helpen kiezen als het gaat om gehoorapparaten en hoortoestellen. We nemen je mee in een breed aanbod aan opties om jouw gehoorervaring te verbeteren. Of je nu kiest voor een klassiek hoortoestel of juist voor een onzichtbaar gehoorapparaat. We hebben alle informatie voor je verzameld om een goede keuze te maken.Dé gids om jou te helpen kiezen als het gaat om gehoorapparaten en hoortoestellen. We nemen je mee in een breed aanbod aan opties om jouw gehoorervaring te verbeteren. Of je nu kiest voor een klassiek hoortoestel of juist voor een onzichtbaar gehoorapparaat. We hebben alle informatie voor je verzameld om een goede keuze te maken.
Stijgende trend in aantal griepvaccinaties zet door in 2022
Na een jarenlange daling in de vaccinatiegraad tegen griep is er sinds 2018 sprake van een stijgende trend: in 2022 liet bijna 57% van de mensen die werden uitgenodigd voor de griepprik zich vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het RIVM.
Ongeval wordt Sonja Keizers (19/6/1967- 26/9/2023) fataal
Apotheker Sonja Keizers is maandagnacht door een noodlottig ongeval om het leven gekomen in haar woonplaats Den Haag. Zij werd 56 jaar. Zij was onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en voormalig eigenaar van Apotheek Pillen en Praten.
Veel patiënten somber over toekomst van hun zorg
Meer dan 80% van de patiënten maakt zich zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg die zij over tien jaar kunnen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland waaraan twaalfduizend respondenten hebben meegewerkt.
Toestemming BENU voor overname Medsen-apotheken
Brocacef Group koopt 19 Medsen-apotheken van Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. Voor deze eerder gesloten overeenkomst krijgen de bedrijven toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt Brocacef.
Zorgverzekeringen: wat moet je weten voor 2024?
NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller
Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.
Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet
In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.
BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst
Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.
Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg
Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel
Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen
Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.
WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg
Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.
Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven
Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).