Algemeen
Haarnestcyste behandeling: hoe in de toekomst te voorkomen?
Een haarnestcyste, door dokters ook wel een sinus pilonidalis genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Hierbij gaat het om een ontsteking in de bilspleet, nabij het staartbeen. Een vervelende plek die je telkens voelt bij het bewegen of zitten. Hierdoor kan een haarnestcyste alle dagelijkse activiteiten enorm beïnvloeden. Een ontsteking in de bilspleet ontstaat meestal door een ontstoken haarzakje, ontstoken weefsel of een bult met pus. Maar hoe wordt dit behandeld? En belangrijker nog: hoe kan je het ontstaan hiervan in de toekomst voorkomen?
‘Opschaling succesvolle proeftuinen therapietrouw is een uitdaging’
Apotheekteams vinden het implementeren van therapietrouw-interventies goed haalbaar, maar effecten op het medicijngebruik zijn wisselend. Opschaling naar andere regio’s blijkt een uitdaging door personeelstekorten en een verkeerde financiering in de apotheek. Dat blijkt uit een door Nivel gecoördineerde analyse van de vier eerste Proeftuinen Therapietrouw.
Een op de vijf Nederlanders had vorig jaar een allergie
Het aandeel Nederlanders dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18% in 2014 tot 21% in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen en volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus
Het kabinet wil in het najaar van 2025 starten met het vaccineren van zuigelingen tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). De prik tegen het RS-virus – de RSV-prik – wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.
Pharma4Gaza verstuurt binnenkort eerste lading hulpgoederen
Een inzamelingsactie van Pharma4gaza, een initiatief van apothekers Zina Schenkels-Brkic en Samir El Abdouni heeft tot dusver € 33.000 opgebracht. Daarnaast zijn veel medische hulpmiddelen ingezameld, zoals wondzorgmaterialen, blaaskatheters, incontinentieproducten, spuiten en naalden.
Vakbonden kondigen cao-staking aan in apotheken in Noord-Holland
Honderden medewerkers van 106 apotheken uit de provincie Noord-Holland leggen morgen woensdag 9 oktober het werk neer. Apotheekmedewerkers voeren inmiddels al vijf weken een estafettestaking voor een betere cao Apotheken. Dat melden vakbonden FNV en CNV, die dreigen met een landelijke staking.
Ruim de helft liet zich in 2023 vaccineren tegen griep
Ruim de helft (55%) van de mensen met een uitnodiging voor griepvaccinatie heeft zich in 2023 laten vaccineren; in 2021 was de vaccinatiegraad 58%. Vorig jaar liet 56% zich vaccineren tegen pneumokokken. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel, in opdracht van het RIVM.
‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’
Voor een betere uitvoering van regioplannen voor passende zorg moeten zorgverleners vaker in gesprek met inwoners. Ook moeten de landelijke overheidspartijen een gezamenlijke openbare werkagenda maken om duidelijkheid te scheppen over domeinoverstijgende bekostiging. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
FNV en CNV: morgen staking in Friesland, Groningen en Drenthe
Meer dan driehonderd medewerkers van zeventig openbare apotheken uit Friesland, Groningen en Drenthe leggen morgen het werk neer. De apotheekmedewerkers, die actie voeren voor een betere cao Apotheken, verzamelen op het plein voor het FC Groningen-stadion. Dat melden vakbonden FNV en CNV.
Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie
In de strijd tegen de gevaarlijke bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties, hebben onderzoekers 29 nieuwe antilichamen ontdekt die deze bacterie kunnen neutraliseren. Dat meldt het UMC Utrecht.
Risicocommunicatie voor zorgverleners voortaan via e-mail
Recall-berichten en Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) worden vanaf 1 oktober digitaal verstuurd. Apothekers en andere zorgverleners van wie een e-mailadres bekend is, krijgen deze zogenoemde risicocommunicatie dan per mail, anderen blijven de berichten per post ontvangen in de bekende oranje-handenvelop (Recall) en witte handen-envelop (DHCP).
Actievoerende apothekersassistenten bij VWS-minister Agema
Na eerdere stakingen in Zuid-Holland, Gelderland, Limburg en Utrecht voerden FNV en CNV vanmiddag actie in tachtig apotheken in de regio Den Haag voor een betere cao voor apothekersassistenten. Enkele honderden actievoerders trokken van de Haagse Koekamp naar het ministerie van VWS voor een ontmoeting met minister Fleur Agema. De bonden noemen het de grootste actie in de apothekersbranche tot nu toe.
Lichte stijging aantal patiënten met diabetes type 2
In de Nederlandse huisartsenpraktijken waren in 2022 bijna 1,2 miljoen patiënten met diabetes, onder wie 108.100 patiënten met diabetes type 1 en 1.064.800 met type 2. Het aantal patiënten met diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
FNV en CNV: vanmiddag staking in tien apotheken
In tien openbare apotheken in de regio Katwijk, Rijnsburg en Lisse starten vanaf vanmiddag stakingen. De apotheekmedewerkers voeren actie voor een betere cao Apotheken. Ook stiptheidsacties in apotheken gaan door. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV aangekondigd.
Veel hogere oversterfte bij mensen zonder coronavaccinatie
Tijdens de coronapandemie zijn er in de jaren 2021 en 2022 veel meer mensen zonder COVID-19-vaccinatie overleden dan verwacht op basis van eerdere jaren. Onder gevaccineerde mensen was er juist sprake van ondersterfte. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Vakbonden starten vandaag met stiptheidsacties in apotheken
FNV en CNV starten vanaf vandaag 2 september met stiptheidsacties in de apotheken. Volgens de vakbonden hebben de werkgeversorganisaties een ultimatum laten verlopen om met een beter bod te komen voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers. “Onderhandelingen zitten muurvast.”
ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers
Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DDP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.
Milde bijwerkingen gemeld griep- en pneumokokkenvaccin
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in het seizoen 2023/2024 bijna 1300 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Het type bijwerkingen was vergelijkbaar met dat van vorige jaren.
Zorg en welzijn bedrijfstak met grootste aandeel vrouwen
Zorg en welzijn was in 2023 de grootste bedrijfstak met ruim 1,8 miljoen banen, waarvan 80% door vrouwen werd ingevuld. Deze verhouding tussen mannen en vrouwen bleef de afgelopen jaren grotendeels stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers.
Acties in apotheken: vakbonden stellen apothekers ultimatum
FNV en CNV dreigen met acties in de apotheken als de werkgevers niet met een beter bod komen voor de cao Apotheken. Volgens de vakbonden is de loonsverhoging van 2% “veel te mager”. Als de werkgevers niet vóór vrijdag 30 augustus 12.00 uur reageren, gaan de bonden over tot actie.