Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Afstand tot apotheek en huisartsenpraktijk licht toegenomen

Nederlanders moesten in 2022 iets verder reizen om bij de apotheek en de huisartsenpraktijk te komen dan in 2008. De afstand tot buitenpoliklinieken van ziekenhuizen is juist wat afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 01-02-2024

Visie voor toekomst eerste lijn in 2030 definitief vastgesteld

Partijen van de eerstelijnszorg zijn samen verantwoordelijk voor de continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Ook werken ze met elkaar aan het vernieuwen en versterken van de eerste lijn. Dat is het doel van de Visie eerstelijnszorg 2030, die VWS-minister Conny Helder gisteren heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Politiek & overheid PW6 - 31-01-2024

EU: farmaceutische industrie moet betalen voor zuiveren afvalwater

Fabrikanten van geneesmiddelen en cosmetica moeten ten minste 80% van de kosten voor het zuiveren van stedelijk afvalwater gaan betalen. Dat hebben het Europees Parlement en de lidstaten afgesproken om te voorkomen dat schadelijke stoffen, zoals microplastics of PFAS, in het milieu terechtkomen.

Algemeen, Industrie PW6 - 31-01-2024

Frequente gebruiker spoedpost komt vaak vanwege angstklachten

Een op de vier contacten van frequente gebruikers van de huisartsenspoedpost vindt plaats vanwege psychische problemen. Deze patiënten nemen meestal vanwege angstklachten contact op met de spoedpost. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW6 - 29-01-2024

Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 24-01-2024

Nationale afspraken voor preventie zijn nog onvoldoende

De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) uit 2018 hebben naar verwachting onvoldoende impact. Om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen in de periode tot 2040 zijn extra maatregelen nodig. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM.

Algemeen PW4 - 18-01-2024

Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 12-01-2024

Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus

Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 11-01-2024

Reacties immuunsysteem op BCG-vaccin zeer verschillend

Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.

Algemeen PW3 - 10-01-2024

6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.

Algemeen PW3 - 10-01-2024

LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW1en2 - 05-01-2024

Waarom een rechtsbijstandverzekering voor apothekers verstandig is

Met sommige beroepen is het verstandig om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo kun je als apotheker eigenlijk niet zonder een rechtsbijstandverzekering.

Algemeen 04-01-2024

IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland

Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.

Algemeen 04-01-2024

Fors lager resultaat voor vier grootste zorgsectoren

Het gezamenlijke resultaat – voor belastingen – van de vier grootste zorgsectoren was in 2022 met 39% fors lager vergeleken met een jaar eerder. Een groot deel van deze daling komt door het wegvallen van de coronasteun voor zorgaanbieders. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 14-12-2023

Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma

Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW51en52 - 07-12-2023

IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie

Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 06-12-2023

Nivel: zorggebruikers ervaren schaarste in de zorg

Bijna alle zorggebruikers weten dat er in de zorg schaarste ontstaat en één op de drie ervaart dat op dit moment ook al. Wachttijden voor een consult bij een arts zijn lang en het is lastig in contact te komen met een zorgverlener. Dat blijkt uit het vijfde jaar van de Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel.

Algemeen PW50 - 06-12-2023

Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

Zorgverleners moeten eerder worden betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Zij kunnen onder meer meedenken over welke ondersteuning noodzakelijk is voor patiënten. Dat stelt onderzoeksbureau het Rathenau Instituut in het rapport ‘Voorbij de zorg-app’.

Algemeen PW49 - 30-11-2023

Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

Het aantal deelnemers dat startte met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 82.000 mensen. De meeste deelnemers boeken resultaat: vier op de vijf mensen valt af of hun lichaamsgewicht neemt niet verder toe. Een derde verliest 5% of meer gewicht. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM.

Algemeen PW49 - 27-11-2023

Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 23-11-2023

Document acties

Back to top