Alle nieuws
Verlicht de drukte in jouw apotheek samen met Fagron!
RIVM: Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg
Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg om beter voorbereid te zijn op een gezonde toekomst. Bijvoorbeeld over het opnemen van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de gezondheid. Dat concludeert het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.
‘Overheid moet krachtig optreden tegen ongezonde supermarkten’
Supermarkten verleiden consumenten nog steeds tot ongezond eten en drinken, ondanks eerdere beloftes. Daarom moeten er wettelijke maatregelen komen zodat supermarkten noodzakelijke stappen zetten. Dat stelt het Diabetes Fonds in een gezamenlijke oproep namens meerdere gezondheidsfondsen.
Inspectie waarschuwt consument voor online kopen medicijnen
Als je met een paar klikken receptmedicijnen kunt bestellen en thuis laten bezorgen, kun je ervan uitgaan dat het niet in de haak is. Met die waarschuwing wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) consumenten waarschuwen voor online aankopen. Vanaf 13 december gaat in de EU strengere wetgeving gelden om mensen te beschermen tegen illegale producten.
Huisarts wijkt soms af van richtlijn bij voorschrijven antibiotica
Huisartsen schrijven antibiotica bij de meeste diagnoses voor in lijn met de richtlijnen. Wel schrijft een deel van de huisartsen te veel antibiotica voor en niet altijd het aanbevolen middel, zoals bij middenoorontsteking en blaasontsteking. Dat blijkt uit de Eerstelijns Antibioticascan van het Nivel.
Verdubbeling aantal patiënten met dementie en artrose in 2050
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe: naar verwachting is het aantal patiënten met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM.
Vaker zeer resistente bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen
Het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica was in 2023 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Maar steeds vaker worden zeer resistente bacteriën gevonden, vooral bij mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Oud-bestuurslid Ruud Dessing overleden (1946-2024)
Op 78-jarige leeftijd is apotheker en voormalig KNMP-bestuurslid Ruud Dessing overleden. Hij leed aan longfibrose. Dessing stond onder meer aan de wieg van de farmaceutische patiëntenzorg, was jarenlang voorzitter van de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en werd internationaal onderscheiden.
Toch positief CHMP-advies voor nieuw alzheimermiddel
Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) moet toch een handelsvergunning krijgen, oordeelt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. In een beperkte groep patiënten lijken de voordelen van het middel op te wegen tegen de nadelen.
Werknemers in zorg en horeca ervaren vaakst ongewenst gedrag
Werknemers in zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. In de zorg hebben mannen en vrouwen vrijwel even vaak last van ongewenst gedrag. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Therapie taaislijmziekte vergoed onder 6 jaar als prijs 75% daalt
Het medicijn elaxacaftor, tezacaftor en ivacaftor (Kaftrio), voor de behandeling van taaislijmziekte, kan in combinatie met ivacaftor (Kalydeco) onder voorwaarden van onder andere een prijsdaling van minimaal 75% worden vergoed voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid.
Duizenden apotheekmedewerkers demonstreren voor beter salaris
Vele duizenden apotheekmedewerkers en apothekersassistenten hebben vandaag in Den Haag actie gevoerd voor een hoger salaris en een betere cao Apotheken, volgens Actiecomité Apothekersassistenten “Zonder succes en een beter loonbod gaan we door met staken.”
Veel meldingen zenuwschade door vitamine B6
Voedingssupplementen met vitamine B6 kunnen zenuwschade veroorzaken. Door dit risico is voorzichtigheid geboden bij vitamine B6-suppletie, waarschuwt Bijwerkingencentrum Lareb, dat tot nu toe 238 meldingen heeft ontvangen van zenuwpijnen door gebruik van producten met vitamine B6.
Na staken denosumab risico op fracturen
Na staken met denosumab is het, om fracturen te voorkomen, van belang na te behandelen met een bisfosfonaat. Dit benadrukt huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Fractuurpreventie.
Lager doseren pembrolizumab en nivolumab vermindert CO2-uitstoot
Door op basis van het gewicht van de patiënt de veelgebruikte oncolytica pembrolizumab of nivolumab te doseren dalen de kosten en vermindert de CO2-uitstoot, zonder in te leveren op de werkzaamheid van de medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Erasmus MC.
Water verwoest Spaanse apotheek van Savanna Groot
De drie grote voorruiten weggeslagen, omgevallen kasten, de hele medicijnvoorraad verdwenen, een naar binnen geslingerde auto en heel veel water en modder. Dat is wat Savanna Groot en haar man aantroffen in hun apotheek in Paiporta, vlakbij Valencia. De schade loopt in de tonnen.
Nieuwe lijst gepubliceerd met meest kritieke medicijnen bij tekorten
Om beter maatregelen te kunnen nemen voor de beschikbaarheid van zorg is een lijst van kritieke specialistische en eerstelijnsgeneesmiddelen gepubliceerd. De lijst bestaat uit een deel voor volwassenen en een deel voor kinderen, schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
Lamotrigine eerste keus bij epilepsie met focaal begin
Lamotrigine is het middel van eerste keus bij nieuw gediagnosticeerde patiënten die lijden aan epilepsie met een focaal begin. Dit staat in de herziene richtlijn Epilepsie van de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN).
Succesvolle testvluchten drones met medicijnen in drie landen
In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn testvluchten succesvol uitgevoerd met medische drones bestuurd vanuit één locatie. Deze drones kunnen bloed, medicijnen en medische apparatuur snel brengen naar moeilijk bereikbare gebieden. Dat meldt de ANWB, die de testen heeft uitgevoerd met mobiliteitsclubs in Zwitserland en Oostenrijk.
Zorgverlener vaak sceptisch over complementaire zorg kankerpatiënt
Door tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners is de communicatie over complementaire zorg voor kankerpatiënten, zoals acupunctuur of voedingssupplementen, vaak gebrekkig. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Als het onderwerp wel wordt besproken is dat vaak op initiatief van de patiënt.