Alle nieuws
Samenwerking cruciaal voor toekomstbestendige medicijnzorg
De beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland staat onder druk. Internationale spanningen, afhankelijkheid van buitenlandse producenten en een strikte kostenbeheersing maken de situatie kwetsbaar. Edith Schippers, sinds januari CEO van Mosadex en voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2010 tot 2017, roept op tot actie: “Zonder structurele samenwerking blijft de toekomst van farmaceutische zorg onzeker.”
Zorgverleners verdeeld over haalbaarheid terugdringen regeldruk
Verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden zijn verdeeld over de haalbaarheid van het doel van het kabinet om de registratietijd in de zorg in 2030 te halveren: 2% denkt dat het volledig haalbaar is en 10% denkt dat het helemaal niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim zeshonderd zorgprofessionals.
Veel patiënten verrast door kosten niet-gecontracteerde zorg
Vorig jaar heeft 14% van de patiënten zorg ontvangen van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener, en 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.
Werkafspraken over wisselen van inhalator
Bij een noodzakelijke wisseling van inhalator moeten patiënten zorgvuldige en persoonlijke instructies van de apotheker of voorschrijver krijgen. Zij moeten hierbij kunnen oefenen met een placebo-inhalator. Dit is één van de werkafspraken die is opgenomen in de herziene versie van het Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie.
Vrouwen stoppen eerder met medicijn tijdens studie hartmedicatie
Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.
Toename werkuren huisartsen voor niet-patiëntgebonden taken
Huisartsen werkten vorig jaar gemiddeld vier uur meer in de week dan in 2013 en 2018. Deze extra uren besteden huisartsen met name aan niet-patiëntgebonden taken, zoals administratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 884 huisartsen.
Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties
Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.
Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte
Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.
Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker
Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.
Veiligheidsmaatregelen naltrexon/bupropion aangescherpt
Het is nog onduidelijk wat de effecten van het afslankmiddel naltrexon/bupropion (Mysimba) zijn bij langdurige behandeling. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert daarom de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
Aantal meldingen euthanasie steeg vorig jaar met 10%
Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar gestegen met 10% naar in totaal 9958. In de meeste gevallen (86%) was sprake van veelvoorkomende lichamelijke aandoeningen, zoals kanker, longaandoeningen of hart- en vaataandoeningen. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE).
IGJ: meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
Zorginstellingen, zorgverleners en beroepsverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners met patiënten en cliënten. Vorig jaar kwamen 330 meldingen binnen, maar dat is nog maar een topje van de ijsberg volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zich grote zorgen maakt en oproept tot meer actie.
‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’
Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Nieuwe AI-richtlijn gepubliceerd voor testen risico bias in algoritme
Voor het goed en veilig toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg hebben tweehonderdvijftig experts, onder leiding van het UMC Utrecht, een internationale richtlijn ontwikkeld. De richtlijn is gepubliceerd in het British Medical Journal.
Illegale toevoeging corticosteroïd aan kruidenpreparaat Montalin
Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin, dat wordt verkocht als natuurlijke pijnstiller en cholesterolverlager, kunnen zonder dat ze dat weten een corticosteroïd binnenkrijgen. Dat kan onbedoelde en mogelijk ernstige gevolgen hebben, blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Staak targeted synthetic-DMARD’s voor een operatie
Patiënten moeten voorafgaand aan een electieve ingreep een behandeling met een targeted synthetic-DMARD’s (tsDMARD’s) tijdelijk staken. Dat adviseert de richtlijn Biologicals en targeted synthetic-DMARD’s.
‘Medicatiefouten door slechte beschikbaarheid patiëntgegevens’
Medisch specialisten lopen dagelijks vast in ICT-systemen die niet goed met elkaar communiceren. Ook is de beschikbaarheid van patiëntgegevens nog niet goed geregeld, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar is. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten waaraan 1116 medisch specialisten meededen.
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijn uitgezaaide prostaatkanker
Talazoparib (Talzenna) in combinatie met enzalutamide, voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
IGJ waarschuwt voor levensgevaarlijke online vervalsing oxycodon
Door gebruik van online aangeboden vervalste oxycodon zijn mensen op de spoedeisende hulp beland. In één geval is iemand overleden door inname van deze tabletten die levensgevaarlijke nitazenen bevatten. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt voor het gebruik van deze levensgevaarlijke oxycodon.
Zwak bewijs voor medicatie bij posttraumatische stressstoornis
Start een behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet met medicatie. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van farmacotherapie in de behandeling van PTSS.