Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Pilocarpine te overwegen bij Sjögren

Bij sommige patiënten met de ziekte van Sjögren en een speekselklierdisfunctie kan een parasympathicomimeticum zoals pilocarpine worden overwogen. Dit staat in de nieuwe richtlijn Topicale en systemische behandeling van de ziekte van Sjögren.

Geneesmiddelen 02-01-2025

Propranolol vermindert trillen bij patiënten met parkinson

De bètablokker propranolol vermindert zowel in rust als onder stress het trillen bij patiënten met parkinson. Op MRI-scans is te zien dat het geneesmiddel direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Dat blijkt uit onderzoek in het Radboudumc.

Geneesmiddelen 02-01-2025

Prominente plek GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers bij diabetes

Huisartsen kunnen bij diabetespatiënten zonder een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten eerder GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers inzetten. Dit blijkt uit de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen 19-12-2024

Nieuwe patiënten gebruiken slaapmedicatie vaak te lang

Ruim een derde van de nieuwe gebruikers van slaapmedicatie kreeg vorig jaar voor meer dan twintig dagen voorgeschreven, met name in Limburg en delen van Groningen en Friesland. Huisartsen adviseren in hun richtlijnen slaapmiddelen kortdurend te gebruiken. Dat meldt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 18-12-2024

Eerste behandeling voor zeldzame schildklierhormoonziekte goedgekeurd

Tiratricol (Emcitate), het eerste middel voor de behandeling van patiënten met een zeldzame schildklierhormoonziekte, heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

Geneesmiddelen 17-12-2024

‘We moeten zinloze handelingen in de farmacie schrappen’

Samen aan de slag om zinloze handelingen in de farmacie te deïmplementeren. Met die intentie is de Superalliantie Tegen Onzin in de Pharmacie (STOP) opgericht, een initiatief van apothekers Patricia van den Bemt, Jeroen Derijks en Bart van den Bemt. “Als collectief kunnen we een eind maken aan onzinnige zaken, zoals het vrijgeven van oncolytica en herhaalrecepten nakijken.”

Praktijkvoering PW51/52 - 16-12-2024 1 reactie

Inspectie wil maatregen tegen diefstal medicatie uit voorraadkast

In de periode 2021 tot en met 2023 zijn 95 zorgverleners ontslagen na diefstal van medicatie uit de werkvoorraad. Het gaat meestal om benzodiazepines, maar ook opioïden en tramadol worden meegenomen. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die wil dat zorginstellingen het onderwerp bespreekbaar maken en zorgverleners die medicijnen stelen hulp bieden.

Geneesmiddelen 12-12-2024

Deelnemers GLI verliezen ook zonder medicijnen gewicht

Ook zonder het gebruik van geneesmiddelen zorgt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) ervoor dat mensen met overgewicht en obesitas afvallen. Deelnemers zonder medicijnen vielen gemiddeld iets minder af (4,4%) dan alle deelnemers (5%), inclusief de gebruikers van medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen 11-12-2024

Onvoldoende bewijs voor verband doxycycline en suïcidaliteit

Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen het gebruik van doxycycline en het risico op suïcidaliteit, oordeelt de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC. De commissie ziet daarom geen reden de productinformatie van doxycycline aan te passen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW51/52 - 06-12-2024

PRAC adviseert veiligheidsmaatregelen fezolinetant

Bij gebruik van het middel tegen opvliegers fezolinetant treedt mogelijk leverschade op. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.

PW50 - 05-12-2024

Risico op zwangerschap vaak niet goed ingeschat bij abortus

Van de vrouwen die kiezen voor abortus gebruikte 41% geen methode om zwangerschap te voorkomen. Meest genoemde reden hiervoor was dat ze de kans om zwanger te worden klein achtten. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, dat pleit voor het tegengaan van online misinformatie.

Algemeen 05-12-2024

Zorginstituut: veel nieuwe medicijnen op komst tegen longkanker

In de komende twee jaar komen 307 nieuwe geneesmiddelen en 230 bestaande geneesmiddelen voor een andere aandoening op de Europese markt. De meeste nieuwe medicijnen worden ontwikkeld voor de behandeling van longkanker. Dat blijkt uit de Horizonscan Geneesmiddelen van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW50 - 04-12-2024

‘Zorgverzekeraars blijven medicatie uit buitenland vergoeden’

Zorgverzekeraars blijven de geneesmiddelen vergoeden die vanwege een tijdelijk geneesmiddelentekort uit het buitenland worden gehaald. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland nadat er volgens de koepelorganisatie onzekerheid was ontstaan in de branche over de vergoedingen door zorgverzekeraars.

Geneesmiddelen 04-12-2024 1 reactie

Opname op intensive care door overdosering cafeïnepoeder

Puur cafeïnepoeder of voedingssupplementen, afslankproducten en energizers met daarin cafeïne kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Hiervoor waarschuwt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van een ic-opname door het innemen van te veel cafeïnepoeder.

Algemeen PW50 - 02-12-2024

RIVM: Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg

Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg om beter voorbereid te zijn op een gezonde toekomst. Bijvoorbeeld over het opnemen van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de gezondheid. Dat concludeert het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.

Algemeen PW49 - 28-11-2024

‘Overheid moet krachtig optreden tegen ongezonde supermarkten’

Supermarkten verleiden consumenten nog steeds tot ongezond eten en drinken, ondanks eerdere beloftes. Daarom moeten er wettelijke maatregelen komen zodat supermarkten noodzakelijke stappen zetten. Dat stelt het Diabetes Fonds in een gezamenlijke oproep namens meerdere gezondheidsfondsen.

Algemeen PW49 - 26-11-2024

Inspectie waarschuwt consument voor online kopen medicijnen

Als je met een paar klikken receptmedicijnen kunt bestellen en thuis laten bezorgen, kun je ervan uitgaan dat het niet in de haak is. Met die waarschuwing wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) consumenten waarschuwen voor online aankopen. Vanaf 13 december gaat in de EU strengere wetgeving gelden om mensen te beschermen tegen illegale producten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 26-11-2024

Huisarts wijkt soms af van richtlijn bij voorschrijven antibiotica

Huisartsen schrijven antibiotica bij de meeste diagnoses voor in lijn met de richtlijnen. Wel schrijft een deel van de huisartsen te veel antibiotica voor en niet altijd het aanbevolen middel, zoals bij middenoorontsteking en blaasontsteking. Dat blijkt uit de Eerstelijns Antibioticascan van het Nivel.

Geneesmiddelen 22-11-2024

Verdubbeling aantal patiënten met dementie en artrose in 2050

Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe: naar verwachting is het aantal patiënten met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM.

Algemeen PW48 - 21-11-2024

Vaker zeer resistente bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen

Het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica was in 2023 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Maar steeds vaker worden zeer resistente bacteriën gevonden, vooral bij mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 19-11-2024

Document acties

Back to top