Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

App helpt ernstig vermoeide kankerpatiënt

PW44 - 22-10-2020
Met behulp van een app kunnen kankerpatiënten of patiënten die de ziekte hebben gehad ernstige vermoeidheid verminderen en hun levenskwaliteit verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder achthonderd (ex-)kankerpatiënten in Engeland, Verenigde Staten, Australië en Canada.
App helpt ernstig vermoeide kankerpatiënt

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en invaliderende bijwerkingen van kanker en kankerbehandelingen: 80% van alle patiënten met kanker is tijdens de behandelingen in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid. Ruim 30% heeft daar veel langer last van, soms tot meer dan tien jaar na dato, schrijven de onderzoekers.

De Untire-app activeert gebruikers mentaal en fysiek, en helpt daarmee de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken. Uit het onderzoek van het UMCG blijkt dat gebruikers van de app na twaalf weken significant minder vermoeidheidsklachten hebben en betere kwaliteit van leven ervaren. Patiënten die de app regelmatig gebruiken, boeken de meeste vooruitgang.

Van de achthonderd deelnemers aan het gerandomiseerd onderzoek met controlegroep heeft 60% alle kankerbehandelingen achter de rug. Bijna 10% van de deelnemers kreeg eerder professionele hulp voor het bestrijden van vermoeidheid.

Oefeningen

De Untire-app is ontwikkeld voor kankerpatiënten die vermoeid zijn, ongeacht geslacht, leeftijd, type kanker en behandelfase. De app biedt psycho-educatie, onder meer in de vorm van animaties, oefeningen voor het verhogen van de lichamelijke activiteit, ontspanningsoefeningen, het leren managen van energie en dagelijkse positieve tips. Ook is er een online community voor het uitwisselen van ervaringen. De app is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

 

Document acties

Back to top