Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: geneesmiddelpatenten moeten korter

Bruins in conclaaf over aanpassing Europese octrooiwet

PW04 - 16-01-2019
Minister Bruno Bruins vindt geneesmiddelpatenten veelal te lang. Hij wil binnenkort daarom met andere landen gaan praten over aanpassing van de Europese octrooiwet. Bruins ziet dit als een van de mogelijkheden om “waanzinnig dure” medicijnen sneller door apothekers te kunnen laten bereiden.
Bruins: geneesmiddelpatenten moeten korter

De minister voor Medische Zorg sprak bij de opening van een nieuwe bereidingsunit van Transvaal Apotheek in Den Haag. Als openingshandeling mocht hij in de nieuwe faciliteit zelf een bereiding (placebo) uitvoeren. Bruins benadrukte dat, mocht een farmaceutisch bedrijf een rechtszaak aanspannen tegen een apotheker vanwege eigen bereidingen, van het ministerie geen steun te verwachten is. “Dat is de verantwoordelijkheid van de apotheker. Ik bemoei me niet met juridische zaken.”

Hij ontkende dat zijn aanwezigheid bij de opening van de Haagse unit een politiek statement was richting farmaceutische industrie. “Ik zie het vooral als een steuntje in de rug van de bereidende apotheker.” Hij gaf wel de verzekering “in het belang van de patiënt” de industrie te blijven aanspreken op de hoge prijzen, waarvoor meestal geen goede verklaring gegeven kan worden.

De bewindsman ziet de magistrale bereiding door apothekers als een van de opties in de strijd tegen dure geneesmiddelen. “Soms zijn bereidingen een goed alternatief, maar ik wil het zeker niet aanmoedigen voor alle geneesmiddelen. Geregistreerde medicijnen blijven altijd nodig. Het is ook goed dat bedrijven steeds weer nieuwe middelen blijven ontwikkelen voor bijvoorbeeld zeldzame ziekten.”

In het voorjaar zal hij in een brief aan de Tweede Kamer meer duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden voor magistrale bereidingen. De noodzaak om Orkambi (lumacaftor/ivacaftor) te bereiden, zoals de Transvaal Apotheek van plan was, is er volgens hem echter niet meer nu hij een prijsafspraak heeft gemaakt met de fabrikant.

Vol lof was Bruins over Paul Lebbink, mede-eigenaar van de apotheek. “Fantastisch wat hij doet, hier spreekt zoveel warmte en liefde voor de patiënt uit. Steeds zoekt hij naar de beste manier om de patiënt ter wille te zijn. Echt hartverwarmend.”

Document acties

Reacties

18-01-2019 08:06
I.C. van Golen zegt:

de minister vindt (effectieve) patentperioden te lang. een kortere termijn zou apothekers eerder in de gelegenheid stellen om middelen zelf te bereiden. een loffelijk streven , maar in hoeveel % van de gevallen is dat reeel? ik zou eerder pleiten voor verlenging van de patentperiode , maar dan wel in combinatie met een Europese aanpak van de prijs af fabriek. bij een langere effectieve patentperiode is het mogelijk om de prijzen vanaf dag één te dempen. bijkomend voordeel : afscheid van de tuttifrutti aan generieke presentaties die in toenemende mate afkomstig zijn uit landen met andere wet en regelgeving op het gebied van productie , hygiëne etc.
een ander bijkomend voordeel : terug naar een eenduidige herkenbare presentatie van een product zonder alle verwarring en onrust onder de cliënten van de apotheek.

Back to top