Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG start campagne over medicatie en kruiden

PW29/30 - 08-07-2019
Om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken van de wisselwerking tussen kruidenproducten en geneesmiddelen en de bijbehorende risico’s is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een campagne gestart.
CBG start campagne over medicatie en kruiden

Volgens het CBG lijken kruiden misschien onschuldig, maar is de combinatie van kruidenproducten en medicijnen soms gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat medicijngebruikers weten wat de risico’s zijn en dat ze altijd hun zorgverlener moeten informeren.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken.  

Het CBG wijst op de soms ernstige gevolgen die een wisselwerking kan hebben, zoals bijvoorbeeld sint-janskruid en kurkuma, die ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken. Of de kruidenproducten ginseng en ginkgo, die invloed hebben op de bloedstolling, waardoor bij het gebruik van een bloedverdunner het risico op een hart- of herseninfarct toeneemt.

Animatievideo

De basis van de CBG-campagne bestaat uit achtergrondinformatie voor medicijngebruikers en een wetenschappelijke verdieping voor zorgverleners op de website van het CBG. Van de tien veelgebruikte kruidenproducten staat beschreven waarvoor het wordt gebruikt, welke wisselwerkingen met medicatie kunnen optreden en in welke mate deze zich kunnen voordoen. Daarnaast is er animatievideo over de risico’s op wisselwerkingen die apothekers en artsen kunnen tonen in apotheken en wachtruimtes.

Ook is de Geneesmiddelinformatiebank van het CBG aangepast. Daar staat nu per geneesmiddel duidelijk vermeld of het interacties heeft met kruidenproducten. Via #weetwatjeslikt vraagt het CBG aandacht voor de risico’s op sociale media.

Veiligheid

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddelen en als kruidensupplement. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door de geneesmiddelenautoriteit, die vallen onder de warenwet.

Document acties

Back to top