Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

NHG: overweeg pregabaline en gabapentine bij restless-legs

Huisartsen kunnen een behandeling met pregabaline en gabapentine overwegen bij patiënten met restless-legssyndroom (RLS). Dit staat in de herziene Standaard Slaapproblemen van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW27en28 - 02-07-2024

Positief CHMP-advies voor eerste adrenaline-neusspray

De eerste neusspray met adrenaline Eurneffy heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Dit middel is te gebruiken bij een anafylactische shock.

Geneesmiddelen 28-06-2024

Anafylaxie door lactose bevattende poederinhalatoren bij allergie

In lactose bevattende poederinhalatoren kunnen kleine hoeveelheden melkeiwit aanwezig zijn. Bij patiënten met een ernstige IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie kan dit leiden tot ernstige allergische reacties zoals anafylaxie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 28-06-2024

Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

Bij nieuwe dure kankermedicatie is vaak onzeker of het middel voldoende effectief zal blijken, terwijl de meeste behandelingen zonder wettelijke drempels in het basispakket stromen. Dat stelt het Zorginstituut Nederland, dat oproept tot een maatschappelijk debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dure oncolytica.

Geneesmiddelen PW27en28 - 24-06-2024

Meerderheid Kamer stemt voor aanpassing preferentiebeleid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kritische medicijnen uitsluiten van het preferentiebeleid. Een motie hierover van NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen, ingediend samen met René Claassen (PVV), werd vanmiddag aangenomen. Ook de oproep van GroenLinks/PvdA, CDA en D66 om bij een dreigend tekort eerder in te grijpen in het preferentiebeleid kreeg voldoende steun.

Geneesmiddelen PW26 - 18-06-2024

Lichaamstemperatuur mogelijk wapen in strijd tegen antibioticaresistentie

De koorts controleren tijdens infecties zou een nieuwe manier kunnen zijn om de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegen te gaan. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zagen in laboratoriumexperimenten dat een verhoging van de temperatuur van 37 naar 40 graden leidde tot een grote verandering in de mutatiesnelheid bij E. coli-bacteriën, wat de ontwikkeling van resistentie kan beïnvloeden.

Geneesmiddelen PW26 - 14-06-2024

‘Vergoeding nieuwe medicijnen in Nederland trager dan in Duitsland’

Het duurt in Nederland gemiddeld 404 dagen voordat een nieuw geneesmiddel na registratie door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt vergoed. In Duitsland duurt dat nu 126 dagen en in Denemarken 169 dagen, meldt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Geneesmiddelen 13-06-2024

Minister lanceert plan voor verbetering preferentiebeleid

Bij een dreigend tekort van een geneesmiddel het preferentiebeleid sneller aanpassen, zorgverzekeraars een langere aanwijsperiode laten hanteren en bepaalde groepen medicijnen uitsluiten van preferentie. Deze drie maatregelen kunnen het preferentiebeleid verbeteren, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW25 - 12-06-2024

Europa waarschuwt voor toename resistentie bij gonorroe

Antimicrobiële resistentie bij gonorroe is een toenemende bedreiging voor de behandeling van patiënten. Het aandeel isolaten dat resistent is tegen azitromycine nam aanzienlijk toe van 14,2% in 2021 tot 25,6% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Geneesmiddelen PW25 - 11-06-2024

Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen

Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-06-2024

Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl

Bij gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan ischemische colitis ontstaan. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikkedarmoperatie nodig, snelle herkenning is daarom belangrijk.

Geneesmiddelen PW24 - 05-06-2024

Medicatie met psychotherapie effectiever bij matige of ernstige depressie

Het heeft de voorkeur patiënten met matige of ernstige depressie te behandelen met antidepressiva in combinatie met psychotherapie. Dit staat in de herziene multidisciplinaire richtlijn Depressie.

Geneesmiddelen PW24 - 03-06-2024

‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’

Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.

Algemeen, Geneesmiddelen PW23 - 30-05-2024

Levensbedreigende reactie door complex rocuronium en sugammadex

Het complex dat ontstaat door het gebruik van rocuronium en sugammadex kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Dit kan ook gebeuren bij patiënten die niet allergisch zijn voor de afzonderlijke middelen. Dat blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen van een levensbedreigende reactie.

Geneesmiddelen 29-05-2024

Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker

Nivolumab-relatlimab, voor de behandeling van huidkanker, heeft geen meerwaarde vergeleken met de standaardbehandeling en hoeft daarom niet vergoed te worden uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW23 - 27-05-2024

ZiN: vergoeding codeïne alleen voor ernstige en langdurige diarree

Voor patiënten met langdurige en ernstige diarree is codeïne passende en noodzakelijk te verzekeren zorg. Het geneesmiddel mag voor deze patiënten worden vergoed, maar codeïne hoort niet langer in het basispakket voor hoest, pijn of kortdurende diarree. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Pia Dijkstra van Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-05-2024

PRAC adviseert schorsing hydroxyprogesteron

Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap hydroxyprogesteron gebruikten, hebben mogelijk een hoger risico op kanker. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert de handelsvergunning van dit middel in te trekken.

Geneesmiddelen 21-05-2024

Mirabegron alternatief voor anticholinergica bij incontinentie

Artsen kunnen mirabegron overwegen bij patiënten met urine-incontinentie. Bij geen effect na zes weken, dient de behandeling te worden gestaakt. Dit staat in de herziene richtlijn Urine-incontinentie in de tweede- en derdelijnszorg van de van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Geneesmiddelen PW22 - 17-05-2024

Dalende trend aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen

Het aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen schommelt in de periode 2017-2022 en vertoont een dalende trend. Apothekers en huisartsen ervaren tijdsgebrek en vinden dat er geen kostendekkende vergoeding is voor een medicatiebeoordeling. Dat schrijft minister Pia Dijkstra van VWS aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW21 - 15-05-2024

‘Apothekers bezorgd over wisselen medicijnen in psychiatrie’

Apothekers maken zich ernstig zorgen over het steeds frequenter wisselen van medicijnen voor psychiatrische patiënten. Zorgverzekeraars kiezen voor het goedkoopste alternatief, waarbij de marge werkzame stof kan afwijken en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een peiling onder apothekers van de Nationale Geneesmiddelen Monitor.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW19/20 - 02-05-2024

Document acties

Back to top