Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers

Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-08-2024

IGJ en Marktplaats samen door met bestrijden illegale medicijnen

Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben in de eerste helft van 2024 per maand gemiddeld 85 advertenties voor illegale (receptplichtige) geneesmiddelen verwijderd. Een toename van ruim 40% ten opzichte van 2023. Ook waarschuwt IGJ consumenten: ga naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker.

Geneesmiddelen 27-08-2024

Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten

Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW35 - 22-08-2024

Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort

Het tekort van het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederlands zijn er tekorten van alle sterktes van het middel, maar met name voor de flacons van 405 mg en 210 mg. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 19-08-2024

Ook lang na start glatirameeracetaat risico op anafylactische reacties

Ook maanden of zelfs jaren na de start van een behandeling met het multiple sclerose-geneesmiddel glatirameeracetaat kunnen anafylactische reacties optreden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en verzorgers om alert te zijn op de symptomen.

Geneesmiddelen 15-08-2024

Tekorten Ozempic houden aan tot eind van het jaar

Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag naar Ozempic heeft de fabrikant besloten de levering van Victoza tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers moeten dit diabetesmedicijn tijdelijk niet voorschrijven of meegeven en dit voor Ozempic beperken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 14-08-2024

Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten

Na inname of injectie van bisfosfonaten bij osteoporose kunnen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts ontstaan. Ook kunnen patiënten pijn krijgen in botten en gewrichten. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 14-08-2024

Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden

Bij gebruik van het afslankmiddel naltrexon/bupropion in combinatie met opioïden kunnen ernstige, levensbedreigende reacties optreden, waaronder insulten en het serotoninesyndroom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Geneesmiddelen PW33/34 - 08-08-2024

Magnetische stimulatie effectief bij therapieresistente depressie

Als twee of meer verschillende antidepressiva niet werken, geeft een behandeling met magnetische hersenstimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch. Bij ruim een kwart van de patiënten vermindert of verdwijnt de depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 08-08-2024

Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 07-08-2024

CHMP: geen handelsvergunning voor alzheimermiddel lecanemab

Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) vertraagt de cognitieve achteruitgang, maar dit weegt niet op tegen de mogelijke risico’s, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel zou daarom geen handelsvergunning moeten krijgen.

Geneesmiddelen 29-07-2024

Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp

Door patiënten met spasticiteit via een pomp onderhuids lage doses van het spierontspannende middel baclofen toe te dienen, hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en thuisziekenhuis Care4Homecare zetten deze techniek in bij bijvoorbeeld MS-patiënten.

Geneesmiddelen 25-07-2024

‘Middel vergoeden voor patiënten met hemofilie B’

Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), voor bepaalde patiënten met hemofilie B, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland de minister van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-07-2024

Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket

Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 16-07-2024

‘Medicijn borstkanker vergoeden na prijsonderhandelingen’

Het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) kan worden vergoed voor bepaalde patiënten met borstkanker, adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Agema van VWS. Voorwaarde is wel dat zij overeenstemming bereikt met de fabrikant over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Eerdere prijsonderhandelingen liepen op niets uit.

Geneesmiddelen 15-07-2024

Nieuwe geneesmiddelen vergroten kans op overleving kankerpatiënt

Door nieuwe behandelmethoden met onder meer innovatieve geneesmiddelen en door betere diagnostiek zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker de afgelopen 20 jaar verder gestegen. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%.

Geneesmiddelen 15-07-2024

Zorginstituut adviseert vergoeding dostarlimab

Dostarlimab (Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker en kan daarom vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 12-07-2024

Zorginstituut gaat abemaciclib herbeoordelen na uitspraak

Zorginstituut Nederland gaat opnieuw beoordelen of het medicijn abemaciclib, voor de behandeling van borstkanker, in aanmerking komt voor vergoeding. De rechter oordeelde eerder, na een kort geding aangespannen door fabrikant Eli Lilly, dat het pakketadvies onvoldoende is onderbouwd.

Geneesmiddelen PW29/30 - 10-07-2024

Positief advies voor vergoeding naldemedine

Het geneesmiddel naldemedine, voor de behandeling van verstopte darmen door opioïden, kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW29/30 - 09-07-2024

Daling van het aantal visites door huisartsen zet door

Het aantal visites door huisartsen, zowel korte als lange, is in 2023 opnieuw gedaald. Ook is het aantal acute klachten en aandoeningen dat de huisarts registreert, afgenomen. Maagzuurremmers waren vorig jaar de meest voorgeschreven medicijnen. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW29/30 - 08-07-2024

Document acties

Back to top