Geneesmiddelen
Minister lanceert plan voor verbetering preferentiebeleid
Bij een dreigend tekort van een geneesmiddel het preferentiebeleid sneller aanpassen, zorgverzekeraars een langere aanwijsperiode laten hanteren en bepaalde groepen medicijnen uitsluiten van preferentie. Deze drie maatregelen kunnen het preferentiebeleid verbeteren, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Europa waarschuwt voor toename resistentie bij gonorroe
Antimicrobiële resistentie bij gonorroe is een toenemende bedreiging voor de behandeling van patiënten. Het aandeel isolaten dat resistent is tegen azitromycine nam aanzienlijk toe van 14,2% in 2021 tot 25,6% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen
Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl
Bij gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan ischemische colitis ontstaan. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikkedarmoperatie nodig, snelle herkenning is daarom belangrijk.
Medicatie met psychotherapie effectiever bij matige of ernstige depressie
Het heeft de voorkeur patiënten met matige of ernstige depressie te behandelen met antidepressiva in combinatie met psychotherapie. Dit staat in de herziene multidisciplinaire richtlijn Depressie.
‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’
Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.
Levensbedreigende reactie door complex rocuronium en sugammadex
Het complex dat ontstaat door het gebruik van rocuronium en sugammadex kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Dit kan ook gebeuren bij patiënten die niet allergisch zijn voor de afzonderlijke middelen. Dat blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen van een levensbedreigende reactie.
Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker
Nivolumab-relatlimab, voor de behandeling van huidkanker, heeft geen meerwaarde vergeleken met de standaardbehandeling en hoeft daarom niet vergoed te worden uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
ZiN: vergoeding codeïne alleen voor ernstige en langdurige diarree
Voor patiënten met langdurige en ernstige diarree is codeïne passende en noodzakelijk te verzekeren zorg. Het geneesmiddel mag voor deze patiënten worden vergoed, maar codeïne hoort niet langer in het basispakket voor hoest, pijn of kortdurende diarree. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Pia Dijkstra van Medische Zorg.
PRAC adviseert schorsing hydroxyprogesteron
Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap hydroxyprogesteron gebruikten, hebben mogelijk een hoger risico op kanker. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert de handelsvergunning van dit middel in te trekken.
Mirabegron alternatief voor anticholinergica bij incontinentie
Artsen kunnen mirabegron overwegen bij patiënten met urine-incontinentie. Bij geen effect na zes weken, dient de behandeling te worden gestaakt. Dit staat in de herziene richtlijn Urine-incontinentie in de tweede- en derdelijnszorg van de van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Dalende trend aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen
Het aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen schommelt in de periode 2017-2022 en vertoont een dalende trend. Apothekers en huisartsen ervaren tijdsgebrek en vinden dat er geen kostendekkende vergoeding is voor een medicatiebeoordeling. Dat schrijft minister Pia Dijkstra van VWS aan de Tweede Kamer.
‘Apothekers bezorgd over wisselen medicijnen in psychiatrie’
Apothekers maken zich ernstig zorgen over het steeds frequenter wisselen van medicijnen voor psychiatrische patiënten. Zorgverzekeraars kiezen voor het goedkoopste alternatief, waarbij de marge werkzame stof kan afwijken en ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een peiling onder apothekers van de Nationale Geneesmiddelen Monitor.
Vergoeding lisocabtagene maraleucel na prijsonderhandelingen
Het geneesmiddel lisocabtagene maraleucel (Breyanzi), voor de behandeling van lymfeklierkanker, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Ic-opnames door ketoacidose bij SGLT-2-remmers na gastric bypass
Kort na een gastric bypass is het risico groter op de bekende bijwerking euglykemische diabetische ketoacidose bij gebruik van de SGLT-2-remmers dapagliflozine of empagliflozine. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingcentrum Lareb heeft ontvangen, waarbij twee patiënten zijn opgenomen op de intensive care.
‘Toekomst onzeker voor miljoenen besparende biosimilars’
Biosimilars leveren besparingen op tot bijna € 800 miljoen per jaar. Maar de toekomst is onzeker doordat in de komende jaren slechts voor een klein aantal biologicals na verloop van de marktexclusiviteit biosimilars zullen komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Pijnlijke borstvoeding mogelijke bijwerking van triptanen
Pijnlijke borsten zijn een mogelijke bijwerking van triptanen. Kenniscentrum Moeders van Morgen Lareb onderzoekt deze en andere meldingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding geven.
PRAC-conclusie: geen verband suïcide en GLP-1-agonisten
Voor een causaal verband tussen GLP-1-agonisten en zelfmoordgedrag en -gedachten is geen bewijs gevonden. Dit concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na een herbeoordeling.
Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris
Patiënten kunnen door een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris hoestbuien krijgen. Een deel van de patiënten krijgt hierdoor ook meer last van hun luchtwegaandoening. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat binnen korte tijd veel meldingen heeft ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.
Amoxicilline/clavulaanzuur-tekort: tablet als alternatief
Amoxicilline/clavulaanzuur-tabletten kunnen als alternatief dienen bij het huidige tekort aan de suspensie. Dit geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) aan in een alert. Geadviseerd wordt de tabletten vooraf uiteen te laten vallen in water.