Geneesmiddelen
'Start behandeling angststoornis zonder medicatie'
Het heeft de voorkeur de behandeling van mensen met een angststoornis te starten zonder medicatie. Dit geldt ook voor de behandeling van dwangstoornissen. Dit staat in de herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Ozempic steeds meer voorgeschreven door huisartsen
Het aantal patiënten dat een of meerdere keren semaglutide (Ozempic) van de huisarts kreeg voorgeschreven voor diabetes steeg tussen 2019 en 2023 van 0,8 naar 6,3 per 1000 personen. Het aandeel patiënten dat dit medicijn off-label kreeg groeide van 0% in 2019 naar 1,4% in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Biologicals en JAK-remmers inzetbaar bij constitutioneel eczeem
Biologicals en JAK-remmers zijn in te zetten bij constitutioneel eczeem (CE) dat ondanks gebruik van verschillende middelen niet onder controle is. Dit adviseert de herziene richtlijn Constitutioneel eczeem van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).
Generieken geschorst door twijfels over bio-equivalentiestudies
Door tekortkomingen bij bio-equivalentiestudies zijn de handelsvergunningen van enkele tientallen generieke geneesmiddelen geschorst. De geschorste medicijnen zijn veilig en er zijn vervangende middelen beschikbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers
Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DDP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.
IGJ en Marktplaats samen door met bestrijden illegale medicijnen
Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben in de eerste helft van 2024 per maand gemiddeld 85 advertenties voor illegale (receptplichtige) geneesmiddelen verwijderd. Een toename van ruim 40% ten opzichte van 2023. Ook waarschuwt IGJ consumenten: ga naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker.
Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten
Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort
Het tekort van het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederlands zijn er tekorten van alle sterktes van het middel, maar met name voor de flacons van 405 mg en 210 mg. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ook lang na start glatirameeracetaat risico op anafylactische reacties
Ook maanden of zelfs jaren na de start van een behandeling met het multiple sclerose-geneesmiddel glatirameeracetaat kunnen anafylactische reacties optreden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en verzorgers om alert te zijn op de symptomen.
Tekorten Ozempic houden aan tot eind van het jaar
Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag naar Ozempic heeft de fabrikant besloten de levering van Victoza tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers moeten dit diabetesmedicijn tijdelijk niet voorschrijven of meegeven en dit voor Ozempic beperken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten
Na inname of injectie van bisfosfonaten bij osteoporose kunnen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts ontstaan. Ook kunnen patiënten pijn krijgen in botten en gewrichten. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden
Bij gebruik van het afslankmiddel naltrexon/bupropion in combinatie met opioïden kunnen ernstige, levensbedreigende reacties optreden, waaronder insulten en het serotoninesyndroom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
Magnetische stimulatie effectief bij therapieresistente depressie
Als twee of meer verschillende antidepressiva niet werken, geeft een behandeling met magnetische hersenstimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch. Bij ruim een kwart van de patiënten vermindert of verdwijnt de depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter
De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.
CHMP: geen handelsvergunning voor alzheimermiddel lecanemab
Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) vertraagt de cognitieve achteruitgang, maar dit weegt niet op tegen de mogelijke risico’s, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel zou daarom geen handelsvergunning moeten krijgen.
Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp
Door patiënten met spasticiteit via een pomp onderhuids lage doses van het spierontspannende middel baclofen toe te dienen, hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en thuisziekenhuis Care4Homecare zetten deze techniek in bij bijvoorbeeld MS-patiënten.
‘Middel vergoeden voor patiënten met hemofilie B’
Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), voor bepaalde patiënten met hemofilie B, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland de minister van VWS.
Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket
Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
‘Medicijn borstkanker vergoeden na prijsonderhandelingen’
Het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) kan worden vergoed voor bepaalde patiënten met borstkanker, adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Agema van VWS. Voorwaarde is wel dat zij overeenstemming bereikt met de fabrikant over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Eerdere prijsonderhandelingen liepen op niets uit.
Nieuwe geneesmiddelen vergroten kans op overleving kankerpatiënt
Door nieuwe behandelmethoden met onder meer innovatieve geneesmiddelen en door betere diagnostiek zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker de afgelopen 20 jaar verder gestegen. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%.