Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Propranolol vermindert trillen bij patiënten met parkinson

De bètablokker propranolol vermindert zowel in rust als onder stress het trillen bij patiënten met parkinson. Op MRI-scans is te zien dat het geneesmiddel direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Dat blijkt uit onderzoek in het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW1en2 - 02-01-2025

Prominente plek GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers bij diabetes

Huisartsen kunnen bij diabetespatiënten zonder een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten eerder GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers inzetten. Dit blijkt uit de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen 19-12-2024

Nieuwe patiënten gebruiken slaapmedicatie vaak te lang

Ruim een derde van de nieuwe gebruikers van slaapmedicatie kreeg vorig jaar voor meer dan twintig dagen voorgeschreven, met name in Limburg en delen van Groningen en Friesland. Huisartsen adviseren in hun richtlijnen slaapmiddelen kortdurend te gebruiken. Dat meldt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 18-12-2024

Eerste behandeling voor zeldzame schildklierhormoonziekte goedgekeurd

Tiratricol (Emcitate), het eerste middel voor de behandeling van patiënten met een zeldzame schildklierhormoonziekte, heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

Geneesmiddelen 17-12-2024

Inspectie wil maatregen tegen diefstal medicatie uit voorraadkast

In de periode 2021 tot en met 2023 zijn 95 zorgverleners ontslagen na diefstal van medicatie uit de werkvoorraad. Het gaat meestal om benzodiazepines, maar ook opioïden en tramadol worden meegenomen. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die wil dat zorginstellingen het onderwerp bespreekbaar maken en zorgverleners die medicijnen stelen hulp bieden.

Geneesmiddelen 12-12-2024

Onvoldoende bewijs voor verband doxycycline en suïcidaliteit

Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen het gebruik van doxycycline en het risico op suïcidaliteit, oordeelt de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC. De commissie ziet daarom geen reden de productinformatie van doxycycline aan te passen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW51/52 - 06-12-2024

Zorginstituut: veel nieuwe medicijnen op komst tegen longkanker

In de komende twee jaar komen 307 nieuwe geneesmiddelen en 230 bestaande geneesmiddelen voor een andere aandoening op de Europese markt. De meeste nieuwe medicijnen worden ontwikkeld voor de behandeling van longkanker. Dat blijkt uit de Horizonscan Geneesmiddelen van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW50 - 04-12-2024

‘Zorgverzekeraars blijven medicatie uit buitenland vergoeden’

Zorgverzekeraars blijven de geneesmiddelen vergoeden die vanwege een tijdelijk geneesmiddelentekort uit het buitenland worden gehaald. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland nadat er volgens de koepelorganisatie onzekerheid was ontstaan in de branche over de vergoedingen door zorgverzekeraars.

Geneesmiddelen 04-12-2024 1 reactie

Inspectie waarschuwt consument voor online kopen medicijnen

Als je met een paar klikken receptmedicijnen kunt bestellen en thuis laten bezorgen, kun je ervan uitgaan dat het niet in de haak is. Met die waarschuwing wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) consumenten waarschuwen voor online aankopen. Vanaf 13 december gaat in de EU strengere wetgeving gelden om mensen te beschermen tegen illegale producten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 26-11-2024

Huisarts wijkt soms af van richtlijn bij voorschrijven antibiotica

Huisartsen schrijven antibiotica bij de meeste diagnoses voor in lijn met de richtlijnen. Wel schrijft een deel van de huisartsen te veel antibiotica voor en niet altijd het aanbevolen middel, zoals bij middenoorontsteking en blaasontsteking. Dat blijkt uit de Eerstelijns Antibioticascan van het Nivel.

Geneesmiddelen 22-11-2024

Vaker zeer resistente bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen

Het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica was in 2023 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Maar steeds vaker worden zeer resistente bacteriën gevonden, vooral bij mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 19-11-2024

Toch positief CHMP-advies voor nieuw alzheimermiddel

Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) moet toch een handelsvergunning krijgen, oordeelt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. In een beperkte groep patiënten lijken de voordelen van het middel op te wegen tegen de nadelen.

Geneesmiddelen PW48 - 18-11-2024

Therapie taaislijmziekte vergoed onder 6 jaar als prijs 75% daalt

Het medicijn elaxacaftor, tezacaftor en ivacaftor (Kaftrio), voor de behandeling van taaislijmziekte, kan in combinatie met ivacaftor (Kalydeco) onder voorwaarden van onder andere een prijsdaling van minimaal 75% worden vergoed voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid.

Geneesmiddelen PW47 - 13-11-2024

Veel meldingen zenuwschade door vitamine B6

Voedingssupplementen met vitamine B6 kunnen zenuwschade veroorzaken. Door dit risico is voorzichtigheid geboden bij vitamine B6-suppletie, waarschuwt Bijwerkingencentrum Lareb, dat tot nu toe 238 meldingen heeft ontvangen van zenuwpijnen door gebruik van producten met vitamine B6.

Geneesmiddelen PW47 - 12-11-2024

Na staken denosumab risico op fracturen

Na staken met denosumab is het, om fracturen te voorkomen, van belang na te behandelen met een bisfosfonaat. Dit benadrukt huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Fractuurpreventie.

Geneesmiddelen PW47 - 12-11-2024

Lager doseren pembrolizumab en nivolumab vermindert CO2-uitstoot

Door op basis van het gewicht van de patiënt de veelgebruikte oncolytica pembrolizumab of nivolumab te doseren dalen de kosten en vermindert de CO2-uitstoot, zonder in te leveren op de werkzaamheid van de medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW47 - 11-11-2024

Nieuwe lijst gepubliceerd met meest kritieke medicijnen bij tekorten

Om beter maatregelen te kunnen nemen voor de beschikbaarheid van zorg is een lijst van kritieke specialistische en eerstelijnsgeneesmiddelen gepubliceerd. De lijst bestaat uit een deel voor volwassenen en een deel voor kinderen, schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen 07-11-2024

Lamotrigine eerste keus bij epilepsie met focaal begin

Lamotrigine is het middel van eerste keus bij nieuw gediagnosticeerde patiënten die lijden aan epilepsie met een focaal begin. Dit staat in de herziene richtlijn Epilepsie van de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN).

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2024

Succesvolle testvluchten drones met medicijnen in drie landen

In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn testvluchten succesvol uitgevoerd met medische drones bestuurd vanuit één locatie. Deze drones kunnen bloed, medicijnen en medische apparatuur snel brengen naar moeilijk bereikbare gebieden. Dat meldt de ANWB, die de testen heeft uitgevoerd met mobiliteitsclubs in Zwitserland en Oostenrijk.

Algemeen, Geneesmiddelen PW46 - 06-11-2024

Internationale bijwerkingenweek in teken van goed medicijngebruik

Bijwerkingen voorkomen door goed gebruik van medicijnen. Dat is dit jaar het thema van de internationale bijwerkingenweek die loopt tot en met 8 november. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb benadrukken bovendien hoe belangrijk het melden van bijwerkingen is.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-11-2024

Document acties

Back to top