Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Haarnestcyste behandeling: hoe in de toekomst te voorkomen?

01-11-2024
Een haarnestcyste, door dokters ook wel een sinus pilonidalis genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Hierbij gaat het om een ontsteking in de bilspleet, nabij het staartbeen. Een vervelende plek die je telkens voelt bij het bewegen of zitten. Hierdoor kan een haarnestcyste alle dagelijkse activiteiten enorm beïnvloeden. Een ontsteking in de bilspleet ontstaat meestal door een ontstoken haarzakje, ontstoken weefsel of een bult met pus. Maar hoe wordt dit behandeld? En belangrijker nog: hoe kan je het ontstaan hiervan in de toekomst voorkomen?
Haarnestcyste behandeling: hoe in de toekomst te voorkomen?

Hoe herken je een haarnestcyste? 

Een haarnestcyste is meestal gemakkelijk te herkennen door de enorme pijn die dit kan opleveren. Het kan dus eigenlijk niet zo zijn dat je hier maanden mee loopt zonder iets te merken. De pijn alarmeert direct. Daarnaast kunnen er ook andere symptomen ontstaan. 

De cyste is voornamelijk te herkennen aan een bult die in de bilspleet, ter hoogte van het staartbeen, ontstaat. De bult voelt warm aan en doet pijn. Vooral als je gaat zitten ervaar je veel pijnklachten. Bij een ernstige ontsteking kan je je ook erg ziek gaan voelen en zelfs hoge koorts ontwikkelen. In dat geval is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. 

In sommige gevallen probeert de ontsteking zichzelf op te lossen. Hierbij creëert het lichaam een gangetje naar buiten. Hieruit kan pus, vocht of bloed komen. Op die manier probeert de lichaam de ontsteking zelf te verwijderen. Het fijne daarvan is dat de pijnklachten ook zullen verminderen als alle opgehoopte vloeistoffen in de bult een weg naar buiten kunnen vinden. 

De behandeling 

Als de ontsteking niet vanzelf verdwijnt, is medische interventie noodzakelijk. Bij een ernstige ontsteking helpen medicijnen niet meer. Antibiotica slikken tegen de ontsteking heeft dan ook weinig zin. Meestal is er een chirurgische ingreep nodig om de bult te verwijderen. Dit gebeurt bij een Chirugisch expertise centrum of in het ziekenhuis. De huisarts verwijst je na onderzoek door. 

Een haarnestcyste behandelen gebeurt dus bijna altijd middels een chirurgische ingreep. Maar het is wel belangrijk dat dit eerst beoordeeld wordt door de huisarts. Als de bult gevuld is met pus, zijn medicijnen eigenlijk al niet meer bruikbaar. Als dit niet het geval is, zijn er soms ook andere alternatieven mogelijk. Schroom je niet om vroegtijdig hulp in te schakelen, want bij een cyste moet je zo snel mogelijk handelen om erger te voorkomen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat dit voor de gehele gezondheid gevolgen zal hebben. Bij koorts moet je in elk geval direct aan de bel trekken.

Hoe ontstaat een haarnestcyste? 

Een haarnestcyste kan bij iedereen ontstaan, maar er zijn wel enkele risicofactoren die de kans hierop kunnen vergroten. Bijvoorbeeld bij mensen met overgewicht. Dan is de druk op de anus en het staartbeen groter, waardoor er sneller ontstekingen kunnen ontstaan. Dat geldt ook voor mensen die veel haargroei hebben in en rondom de anus. De kans dat één van die haarzakjes gaat ontsteken is dan zeer sterk aanwezig. 

Voorkom nieuwe ontstekingen na chirurgische ingreep

Heb je een chirurgische ingreep gehad na aanleiding van een haarnestcyste? Dan is het belangrijk om de adviezen die gegeven zijn in het centrum of het ziekenhuis goed op te volgen. Na het verwijderen van de cyste kan de huid in de bilspleet namelijk nog even open zijn. De open huid biedt toegang voor bacteriën en schimmels. Hierdoor kunnen er sneller opnieuw problemen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je de openliggende huid moet verzorgen en de hygiëne hoog moet houden. Zo voorkom je ontstekingen na de chirurgische ingreep. 

Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om behoedzaam te blijven en te letten op mogelijke signalen van een nieuwe ontsteking. Bijvoorbeeld wanneer je opnieuw erge pijn krijgt, je veel bloedverlies hebt of als de wond dikker wordt en je koorts begint te krijgen. 

Haarnestcyste in de toekomst voorkomen 

Nadat je genezen bent van de operatie, hoop je natuurlijk geen terugkerende cyste meer te krijgen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om het risico hierop zo klein mogelijk te houden. Dit doe je voornamelijk door het gebied in en rondom de bilspleet goed te verzorgen. Onthaar deze ook zorgvuldig om erger te voorkomen. Het is goed om te weten dat als een cyste terugkomt, dit meestal binnen drie jaar na de ingreep zal gebeuren. Besteed daarom voornamelijk gedurende deze periode extra aandacht aan de verzorging ervan. Hoe langer de cyste wegblijft, hoe groter de kans dat de operatie ook op de lange termijn succesvol zal blijken. De arts die je heeft behandeld zal deze adviezen waarschijnlijk ook met je bespreken en waar nodig aangeven wat er in jouw specifieke situatie nog meer nodig is om een haarnestcyste blijvend te voorkomen. De bedoeling van de behandeling is uiteraard dat deze voorgoed wegblijft. Jij kan hier dus ook je aandeel in leveren. 

Document acties

Back to top