Politiek & Overheid
Tweedehands.net en IGJ samen tegen illegale handel medicijnen
Online handelsplatform Tweedehands.net en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen aanpakken. Ook willen de twee partijen de bewustwording vergroten dat online receptmedicijnen kopen en verkopen risicovol is.
Risicocommunicatie voor zorgverleners voortaan via e-mail
Recall-berichten en Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) worden vanaf 1 oktober digitaal verstuurd. Apothekers en andere zorgverleners van wie een e-mailadres bekend is, krijgen deze zogenoemde risicocommunicatie dan per mail, anderen blijven de berichten per post ontvangen in de bekende oranje-handenvelop (Recall) en witte handen-envelop (DHCP).
Actievoerende apothekersassistenten bij VWS-minister Agema
Na eerdere stakingen in Zuid-Holland, Gelderland, Limburg en Utrecht voerden FNV en CNV vanmiddag actie in tachtig apotheken in de regio Den Haag voor een betere cao voor apothekersassistenten. Enkele honderden actievoerders trokken van de Haagse Koekamp naar het ministerie van VWS voor een ontmoeting met minister Fleur Agema. De bonden noemen het de grootste actie in de apothekersbranche tot nu toe.
‘Middel vergoeden voor patiënten met hemofilie B’
Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), voor bepaalde patiënten met hemofilie B, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland de minister van VWS.
Kosten basispakket stijgen in 2024 tot ruim 58 miljard
De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen dit jaar met 7,4% tot € 58,7 miljard. De langdurige zorgkosten stijgen met 9,0% naar € 36,4 miljard. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie en de daarmee samenhangende prijs- en loonstijgingen. Dat schrijft Zorginstituut Nederland.
Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket
Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Zorginstituut adviseert vergoeding dostarlimab
Dostarlimab (Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker en kan daarom vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS.
Ruim helft van overnames in zorg door private equity-partijen
Bij overnames of fusies in de zorg is steeds vaker een private equity-partij betrokken: in de periode juli 2022-december 2023 bij 60% van de concentraties. Dat is een stijging van 10% vergeleken met de vorige periode, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Minister lanceert plan voor verbetering preferentiebeleid
Bij een dreigend tekort van een geneesmiddel het preferentiebeleid sneller aanpassen, zorgverzekeraars een langere aanwijsperiode laten hanteren en bepaalde groepen medicijnen uitsluiten van preferentie. Deze drie maatregelen kunnen het preferentiebeleid verbeteren, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
ZiN: vergoeding codeïne alleen voor ernstige en langdurige diarree
Voor patiënten met langdurige en ernstige diarree is codeïne passende en noodzakelijk te verzekeren zorg. Het geneesmiddel mag voor deze patiënten worden vergoed, maar codeïne hoort niet langer in het basispakket voor hoest, pijn of kortdurende diarree. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Pia Dijkstra van Medische Zorg.
IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet
Een sympathiek initiatief, maar ook zorgelijk en risicovol, luidt de reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de oproep van tv-programma Even tot hier om inhalatoren in te leveren voor hergebruik. Er is namelijk geen zicht op de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden medicijnen.
Visie voor toekomst eerste lijn in 2030 definitief vastgesteld
Partijen van de eerstelijnszorg zijn samen verantwoordelijk voor de continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Ook werken ze met elkaar aan het vernieuwen en versterken van de eerste lijn. Dat is het doel van de Visie eerstelijnszorg 2030, die VWS-minister Conny Helder gisteren heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam
Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen
Het Rijk zorgt niet voor de juiste financiële randvoorwaarden voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), waardoor de uitvoering onder druk komt te staan. Ook moeten de gemeenten de gelden mee kunnen nemen naar 2024. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de minister van Financiën oproept “de starheid te laten varen”.
IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels
Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.
ZIN: Sibnayal niet opnemen in het GVS
Het combinatiepreparaat kaliumcitraat en kaliumwaterstofcarbonaat (Sibnayal) voor de behandeling van distale renale tubulaire acidose (dRTA), hoeft niet te worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
‘Standaardisatie nodig in strijd tegen antibioticaresistentie’
Wereldwijd moet er een standaardisatie komen voor het uiterlijk van antibiotica en moeten gebruikers betere informatie krijgen. Daardoor kan verkeerd gebruik worden teruggedrongen en antibioticaresistentie worden tegengegaan, menen onderzoekers van het Radboudumc.
Europese autoriteiten in actie om schaarste antibiotica te voorkomen
Om te voorkomen dat er deze herfst en winter tekorten ontstaan aan essentiële antibiotica tegen luchtweginfecties moeten fabrikanten nu al worden aangespoord de productie op te voeren. Ook moeten vraag en aanbod gemonitord worden en moet hamsteren worden afgeraden, omdat daardoor tekorten kunnen ontstaan of verergeren. Die aanbevelingen doen de Europese Commissie, de Heads of Medicine Authorities (HMA) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen
Minister Ernst Kuipers van VWS wil in Europa het gesprek aangaan over de huidige Europese wetgeving die alle vormen van heruitgifte van geneesmiddelen tegenhoudt. De minister vraagt zich in een brief aan de Europese Commissie af of de beperkingen nog wel van deze tijd zijn, gezien uitdagingen als geneesmiddeltekorten en hoge zorguitgaven.
Boots-apothekers richten eigen vakbond op
Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”