Praktijkvoering
Zorgverlener vaak sceptisch over complementaire zorg kankerpatiënt
Door tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners is de communicatie over complementaire zorg voor kankerpatiënten, zoals acupunctuur of voedingssupplementen, vaak gebrekkig. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Als het onderwerp wel wordt besproken is dat vaak op initiatief van de patiënt.
EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden aangepast. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het risico op deze bijwerking opnieuw te hebben beoordeeld.
Tekorten oorzaak van 20% medicatie-incidenten
Veel incidenten bij receptverwerking
Een kleine 20% van de medicatie-incidenten in de openbare apotheek is het gevolg van een leveringsprobleem, waardoor een patiënt bijvoorbeeld na een noodgedwongen levering van een andere sterkte, hetzelfde aantal tabletten per dag blijft innemen. Dit concludeert Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), na 145 meldingen door openbaar apothekers uit 2023 te hebben geanalyseerd.
Zorgverleners ervaren structurele problemen met levering hulpmiddelen
Van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die voor patiënten hulpmiddelen aanvragen en bestellen ervaart 42% wekelijks of vaker problemen. Dit varieert van moeizaam contact met de leverancier, tot tekorten, het niet op tijd en de verkeerde producten leveren. Dit blijkt uit een peiling onder vijfduizend leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie
Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.
Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.
EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.
NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller
Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.
IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels
Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.
Friese ziekenhuizen zetten plaszak in tegen watervervuiling
Om te voorkomen dat contrastvloeistof in het rioolwater terechtkomt, krijgen patiënten van de vier Friese ziekenhuizen die een CT-scan met contrastvloeistof hebben gehad voortaan een speciale plaszak mee naar huis. Dit is onderdeel van een uitgebreid pakket aan duurzaamheidsmaatregelen van de ziekenhuizen.
Zorginstituut gaat meer dan 50 behandelingen herbeoordelen
Enkele dure geneesmiddelen die aanvullend worden gegeven bij de behandeling van verschillende vormen van kanker moeten worden herbeoordeeld, vindt Zorginstituut Nederland (ZIN). Nationaal en internationaal bestaan er twijfels of deze zogeheten PARP-remmers iemands levensduur echt verlengen. Het ZIN gaat de komende twee jaar meer dan vijftig behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen tegen het licht houden.
Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas
Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.
Acht apothekers voor tuchtrechter in 2022
Bij regionale tuchtcolleges zijn vorig jaar acht klachten over apothekers afgehandeld. De meeste van de 924 afgehandelde klachten betroffen artsen (579), gevolgd door verpleegkundigen (79), gezondheidszorgpsychologen (69) en tandartsen (64).
30% minder bijwerkingen door farmacogenetica
Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.
Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer
De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.
‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’
‘Persoonlijk advies met hulp van PGx-testen’
Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.