Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

13-09-2023
In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.
Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

Prestatiedruk

Dat met name jongeren meer en meer te maken krijgen met de gevolgen van prestatiedruk, is niet vreemd. Al vanaf onze prille jeugd worden we min of meer gedwongen om ons als een soort superwezen te ontwikkelen. Vroeg- en voorschoolse educatie moet voorkomen dat we achter blijven bij de rest van de groep. Ongemerkt worden we steeds verder in een keurslijf geduwd van altijd maar de beste moeten zijn. Op school draait alles om cijfers, want zonder diploma ben je tegenwoordig nergens meer. Op het werk moet je goed presteren, anders lig je eruit. Dat leidt onvermijdelijk tot werkstress en als je daar niet goed mee kunt omgaan, ligt uitval op de loer.

Stress voorkomen

Het voorkomen van stress is tegenwoordig niet eenvoudig. Je hebt immers te maken met een zekere groepsdruk: je wilt niet onderdoen voor de rest. Intussen is de balans tussen werk en privé vaak ver te zoeken. Maar een oud gezegde leert ons dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Er moet voldoende ruimte blijven voor ontspanning. Wie zich niet voldoende kan ontspannen, loopt het risico om zichzelf steeds verder uit te putten. Het uiteindelijke gevolg: een burn-out. Je ervaart dan een extreme vermoeidheid, tot zelfs volledige uitputting. Ook neem je – al dan niet bewust – afstand van je werk en heb je veelal geen vertrouwen meer in je eigen functioneren.

 

Tips

Het lijkt misschien een dooddoener, maar: pak voldoende rust! Dat begint al met een regelmatig dag- en nachtritme. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en slaap dan minstens zeven tot acht uur. Vermijd alcohol en roken en maak dagelijks tijd vrij voor ontspanning.

Document acties

Back to top