SWAB: monoklonale antistoffen bij COVID-19 alleen via onderzoek
De effectiviteit van monoklonale antistoffen is nog niet voldoende wetenschappelijk aangetoond, concludeert de SWAB, die zich sinds het begin van de pandemie over medicamenteuze behandelopties voor COVID-19-patiënten buigt.
Een ander bezwaar is dat therapie (tot nu toe) alleen intraveneus moet worden gegeven in het ziekenhuis, terwijl het juist zou worden ingezet bij patiënten die nog niet naar het ziekenhuis hoeven. Gezien de grote belasting op de ziekenhuiszorg is dat niet wenselijk, schrijft de SWAB in de aanpassing van de leidraad Medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19.
Monoklonale antistoffen zijn op dit moment nog niet beschikbaar en in Europa nog niet officieel geregistreerd als geneesmiddel.
De SWAB heeft de leidraad ontwikkeld in samenwerking met het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB), het expertiseteam Behandeling van de FMS, en de wetenschappelijke verenigingen van de ziekenhuisapothekers (NVZA), medisch microbiologen (NVMM), internisten (NIV/NVVI), intensivisten (NVIC), kinderartsen (NVK) en longartsen (NVALT).