Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Eén pictogrammenset met medicijninformatie voor Nederland

Om het gebruik van geneesmiddelen te verduidelijken is vandaag een nieuwe standaard set pictogrammen voor Nederland gelanceerd. De meer dan vijftig afbeeldingen zijn ontwikkeld door het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’. Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt kan de set in Nederland gebruiken, meldt Stichting Health Base.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-02-2025

Vermoeidheid blijft bij meeste patiënten gelijk rond injectie biological

Bij de meeste patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor ontstekingsreuma verandert vermoeidheid in de dagen rond de injectie niet. Sommige patiënten ervaren een toename in vermoeidheid en andere een afname na de injectie. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen PW8 - 12-02-2025

IGJ roept zorgaanbieders op voorzichtig te zijn met generatieve AI

Zorginstellingen en zorgverleners kunnen voordelen ervaren van generatieve AI, maar veel toepassingen zijn nog maar kort op de markt en kunnen onjuiste of onvolledig informatie produceren zoals een medicatiefout. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zorgverleners oproept zorgvuldig om te gaan met AI-producten.

Algemeen PW8 - 11-02-2025

Isotretinoïne inzetbaar bij kinderen met acne

Het gebruik van isotretinoïne is te overwegen bij jonge kinderen met acne. Dit staat in de herziene richtlijn Acne vulgaris.

Geneesmiddelen PW8 - 11-02-2025

Afslankpillen DynaPills en Meri bevatten gevaarlijke stoffen

De afslankpillen DynaPills en Meri-capsules, die worden aangeboden via Instagram en TikTok, bevatten gevaarlijke ingrediënten zoals sibutramine. De pillen kunnen ernstige bijwerken veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om deze afslankpillen niet te gebruiken.

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 10-02-2025

‘Borstkankermedicijn pembrolizumab vergroot overlevingskans’

Jonge vrouwen met triple-negatieve borstkanker en veel risico op terugkeer van de ziekte hebben een grotere overlevingskans als ze, naast een operatie, worden behandeld met pembrolizumab (Keytruda). In een herbeoordeling concludeert Zorginstituut Nederland dat deze immunotherapie voortaan kan worden vergoed door zorgverzekeraars.

Geneesmiddelen PW 7 - 06-02-2025

RIVM: ongekende stijging kinkhoestmeldingen in 2023

In 2023 kregen meer mensen in Nederland een ziekte waartegen gevaccineerd wordt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan in 2022. Vooral bij kinkhoest nam het aantal meldingen enorm toe. Dit komt doordat er in een deel van 2022 nog coronamaatregelen waren, zoals afstand houden, meldt het RIVM.

Algemeen PW 7 - 05-02-2025

Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijnen multipel myeloom

Voor geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van multipel myeloom, zoals daratumumab, carfilzomab en isatuximab, moet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een lager prijs afspreken met de fabrikanten. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 04-02-2025

ACM: verplicht het openstellen van digitale informatiesystemen

Door signalen dat de ICT-markten in de zorg niet goed functioneren moeten leveranciers verplicht worden hun informatiesystemen open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel is innovatie stimuleren, lagere administratieve lasten en betere zorg. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van VWS.

Algemeen, Praktijkvoering PW 7 - 03-02-2025

Toename langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden

Bijna 35% van de gebruikers van sterkwerkende opioïden op voorschrift van de huisarts, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, kreeg voor meer dan drie maanden verstrekt. Dat blijkt uit de themarapportage Opioïden van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW6 - 30-01-2025

Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd. Met dit besluit vallen hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur onder de Opiumwet en zijn veelvoorkomende designerdrugs bij voorbaat verboden, ongeacht de specifieke samenstelling, meldt VWS.

Algemeen 30-01-2025

Helft vrouwen ervaart ernstige pijn tijdens plaatsing spiraal

De helft van de vrouwen die een koper- of hormoonspiraal hebben of in de afgelopen vijf jaar hadden, ervaarde ernstige tot ondraaglijke pijn tijdens het plaatsen hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van Stichting Ava, landelijke cliëntenorganisatie voor vrouwen, trans en non-binaire personen met een baarmoeder in de reproductieve leeftijd.

Algemeen PW6 - 29-01-2025

Permetrinecrème voorkeur bij jonge kinderen met scabiës

Kinderen jonger dan 2 maanden met scabiës moeten bij voorkeur een permetrinecrème krijgen. Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene behandelrichtlijn voor schurft.

Geneesmiddelen PW6 - 27-01-2025

CBS: bedrijfsresultaat grootste zorgsectoren gestegen met 14%

Het gezamenlijke bedrijfsresultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2023 vergeleken met een jaar eerder met 14,1% gestegen naar € 1,4 miljard. Een jaar eerder daalde het bedrijfsresultaat van deze sectoren nog met ruim 30%. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 23-01-2025

Nivel: jaarlijkse griepepidemie in Nederland lijkt begonnen

In steeds meer keel- en neusmonsters van patiënten met griepachtige verschijnselen wordt het influenzavirus gevonden. Ook neemt het aantal patiënten dat met deze klachten naar de huisarts gaat flink toe. Hiermee lijkt de jaarlijkse griepepidemie begonnen, melden experts van het Nivel, RIVM en Erasmus MC.

Algemeen PW5 - 23-01-2025

Zorginstituut vraagt fabrikanten met klem informatie over dure medicijnen

Zorginstituut Nederland kan nog niet adviseren over de vergoeding van de twee dure kankermedicijnen brexu-cel (Tecartus) en ripretinib (Qinlock) uit het basispakket omdat de fabrikanten niet duidelijk maken hoeveel langer patiënten leven met deze behandeling. Het Zorginstituut verzoekt de fabrikanten met klem de informatie alsnog aan te leveren. “Als overheid trekken we hier de grens.”

Geneesmiddelen PW5 - 20-01-2025

'Verhoogd risico op oogaandoening door semaglutide'

Het gebruik van semaglutide kan de oogziekte NAION veroorzaken, blijkt uit twee studies. Voor de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC reden om alle beschikbare data opnieuw te gaan beoordelen.

Geneesmiddelen PW5 - 20-01-2025

Voorlopig overstapcijfer Vektis: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Eind vorig jaar is 6,7% van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dat blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers die door alle zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Algemeen PW4 - 16-01-2025

‘DoxyPEP niet voorschrijven vanwege risico’s antibioticaresistentie’

Het is niet verstandig doxyPEP voor te schrijven om soa’s te voorkomen na seks zonder condoom. Dat adviseert een landelijke werkgroep van experts, onder leiding van Soa Aids Nederland, vanwege de risico’s op antibioticaresistentie en het gebrek aan kennis over de effecten op de lange termijn.

Geneesmiddelen PW4 - 15-01-2025

CBG: fezolinetant kan ernstige leverschade veroorzaken

Het gebruik van het medicijn fezolinetant (Veoza), voor matige tot ernstige opvliegers tijdens de overgang, kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen vóór en tijdens de behandeling de functie van de lever goed in de gaten te houden en leverfunctietesten te doen.

Geneesmiddelen PW4 - 14-01-2025

Document acties

Back to top