Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp

Door patiënten met spasticiteit via een pomp onderhuids lage doses van het spierontspannende middel baclofen toe te dienen, hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en thuisziekenhuis Care4Homecare zetten deze techniek in bij bijvoorbeeld MS-patiënten.

Geneesmiddelen 25-07-2024

‘Middel vergoeden voor patiënten met hemofilie B’

Etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), voor bepaalde patiënten met hemofilie B, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland de minister van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-07-2024

Kosten basispakket stijgen in 2024 tot ruim 58 miljard

De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen dit jaar met 7,4% tot € 58,7 miljard. De langdurige zorgkosten stijgen met 9,0% naar € 36,4 miljard. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie en de daarmee samenhangende prijs- en loonstijgingen. Dat schrijft Zorginstituut Nederland.

Politiek & overheid 17-07-2024

Helft patiënten tevreden over informatie over bijwerkingen

Patiënten willen graag goed op de hoogte zijn van bijwerkingen en het beloop ervan en hierover informatie ontvangen voordat ze met hun geneesmiddel beginnen. Een meerderheid (53%) is tevreden over de informatie die ze nu krijgen, 47% is ontevreden. Dit blijkt uit een enquête van Bijwerkingencentrum Lareb.

16-07-2024

Zorginstituut: afslankmedicijn niet vergoeden uit basispakket

Hoewel semaglutide (Wegovy) bewezen effectief is om lichaamsgewicht te verlagen, zijn er grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Ook zijn er risico’s voor het zorgbudget. Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS daarom het middel niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 16-07-2024

‘Medicijn borstkanker vergoeden na prijsonderhandelingen’

Het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) kan worden vergoed voor bepaalde patiënten met borstkanker, adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Agema van VWS. Voorwaarde is wel dat zij overeenstemming bereikt met de fabrikant over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Eerdere prijsonderhandelingen liepen op niets uit.

Geneesmiddelen 15-07-2024

Nieuwe geneesmiddelen vergroten kans op overleving kankerpatiënt

Door nieuwe behandelmethoden met onder meer innovatieve geneesmiddelen en door betere diagnostiek zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker de afgelopen 20 jaar verder gestegen. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%.

Geneesmiddelen 15-07-2024

Zorginstituut adviseert vergoeding dostarlimab

Dostarlimab (Jemperli) vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker en kan daarom vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van VWS.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 12-07-2024

Zorginstituut gaat abemaciclib herbeoordelen na uitspraak

Zorginstituut Nederland gaat opnieuw beoordelen of het medicijn abemaciclib, voor de behandeling van borstkanker, in aanmerking komt voor vergoeding. De rechter oordeelde eerder, na een kort geding aangespannen door fabrikant Eli Lilly, dat het pakketadvies onvoldoende is onderbouwd.

Geneesmiddelen PW29/30 - 10-07-2024

Positief advies voor vergoeding naldemedine

Het geneesmiddel naldemedine, voor de behandeling van verstopte darmen door opioïden, kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW29/30 - 09-07-2024

Daling van het aantal visites door huisartsen zet door

Het aantal visites door huisartsen, zowel korte als lange, is in 2023 opnieuw gedaald. Ook is het aantal acute klachten en aandoeningen dat de huisarts registreert, afgenomen. Maagzuurremmers waren vorig jaar de meest voorgeschreven medicijnen. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW29/30 - 08-07-2024

Voedingssupplementen met zaden Mucuna pruriens mogelijk schadelijk

Kruidenpreparaten met zaden van Mucuna pruriens kunnen negatieve effecten hebben op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind. In deze zaden zit ook de stof levodopa, die bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat waarschuwt voor het gebruik van deze supplementen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW29/30 - 05-07-2024

Kwaliteit langdurige zorg voor ouderen thuis vaak onvoldoende

Langdurige zorg aan ouderen die thuis 24 uur per dag zorg nodig hebben is vaak onder de maat. Vooral kleine zorgaanbieders bieden niet de juiste zorg en ondersteuning aan deze thuiswonenden ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen 04-07-2024

NHG: overweeg pregabaline en gabapentine bij restless-legs

Huisartsen kunnen een behandeling met pregabaline en gabapentine overwegen bij patiënten met restless-legssyndroom (RLS). Dit staat in de herziene Standaard Slaapproblemen van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW27en28 - 02-07-2024

Positief CHMP-advies voor eerste adrenaline-neusspray

De eerste neusspray met adrenaline Eurneffy heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Dit middel is te gebruiken bij een anafylactische shock.

Geneesmiddelen 28-06-2024

Anafylaxie door lactose bevattende poederinhalatoren bij allergie

In lactose bevattende poederinhalatoren kunnen kleine hoeveelheden melkeiwit aanwezig zijn. Bij patiënten met een ernstige IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie kan dit leiden tot ernstige allergische reacties zoals anafylaxie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 28-06-2024

Bedrijfstak zorg en welzijn heeft lage uitstroom werknemers

Zorg en welzijn heeft er in de afgelopen zeven jaar ruim 220.000 werknemers bij gekregen; in die periode was de instroom steeds groter dan de uitstroom. Wel is de uitstroom de laatste drie jaar toegenomen tot ruim 150.000 per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 27-06-2024

Helft van deelnemers GLI verloor minimaal 5% gewicht

Bijna de helft (47%) van de deelnemers aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) heeft na afronden van het gehele traject van twee jaar minimaal 5% van het gewicht verloren. Ook waarderen deelnemers na afloop hun kwaliteit van leven fors hoger. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Algemeen PW27en28 - 27-06-2024

Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

Bij nieuwe dure kankermedicatie is vaak onzeker of het middel voldoende effectief zal blijken, terwijl de meeste behandelingen zonder wettelijke drempels in het basispakket stromen. Dat stelt het Zorginstituut Nederland, dat oproept tot een maatschappelijk debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dure oncolytica.

Geneesmiddelen PW27en28 - 24-06-2024

Ruim helft van overnames in zorg door private equity-partijen

Bij overnames of fusies in de zorg is steeds vaker een private equity-partij betrokken: in de periode juli 2022-december 2023 bij 60% van de concentraties. Dat is een stijging van 10% vergeleken met de vorige periode, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid PW26 - 20-06-2024

Document acties

Back to top