Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers

Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-08-2024

Milde bijwerkingen gemeld griep- en pneumokokkenvaccin

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in het seizoen 2023/2024 bijna 1300 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Het type bijwerkingen was vergelijkbaar met dat van vorige jaren.

Algemeen 29-08-2024

Zorg en welzijn bedrijfstak met grootste aandeel vrouwen

Zorg en welzijn was in 2023 de grootste bedrijfstak met ruim 1,8 miljoen banen, waarvan 80% door vrouwen werd ingevuld. Deze verhouding tussen mannen en vrouwen bleef de afgelopen jaren grotendeels stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers.

Algemeen 29-08-2024

Acties in apotheken: vakbonden stellen apothekers ultimatum

FNV en CNV dreigen met acties in de apotheken als de werkgevers niet met een beter bod komen voor de cao Apotheken. Volgens de vakbonden is de loonsverhoging van 2% “veel te mager”. Als de werkgevers niet vóór vrijdag 30 augustus 12.00 uur reageren, gaan de bonden over tot actie.

Algemeen 26-08-2024

‘Nieuwe cao moet werken in de apotheek aantrekkelijk houden’

Nadat apothekers in dienstverband in maart uit onvrede over het loonbod het overleg met zelfstandige openbaar apothekers hadden opgeschort, hebben de partijen in goede sfeer een nieuwe cao afgesloten. “We hebben beide last van de oneerlijke bekostiging in de openbare farmacie, gelukkig begrijpen we dat van elkaar.”

Algemeen PW35 - 22-08-2024

Nieuwe cao: 4% loonsverhoging voor apotheker in dienstverband

Apothekers in dienstverband en zelfstandige openbaar apothekers hebben een nieuwe cao afgesloten. Na het akkoord van de leden van beide partijen is de cao Apothekers in Dienstverband 2024-2025 in werking getreden, met als belangrijkste punt een salarisverhoging van 4%.

Algemeen 19-08-2024

Tekorten Ozempic houden aan tot eind van het jaar

Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag naar Ozempic heeft de fabrikant besloten de levering van Victoza tijdelijk te verminderen. Artsen en apothekers moeten dit diabetesmedicijn tijdelijk niet voorschrijven of meegeven en dit voor Ozempic beperken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 14-08-2024

Magnetische stimulatie effectief bij therapieresistente depressie

Als twee of meer verschillende antidepressiva niet werken, geeft een behandeling met magnetische hersenstimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch. Bij ruim een kwart van de patiënten vermindert of verdwijnt de depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 08-08-2024

Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33/34 - 07-08-2024

Wijkverpleegkundigen voelen zich zeker bij stimuleren zelfredzaamheid

Wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners voelen zich zeker in het stimuleren van de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten. Wel hebben ze behoefte aan meer maatschappelijke bewustwording rond zelfredzaamheid en de rol van de cliënt, mantelzorger en professionals daarin. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen 06-08-2024

Waarschuwing voor afslankthee met verboden stof sibutramine

In de afslankthee Özlex Tea is sibutramine aangetroffen, een verboden stof die niet staat genoemd bij de ingrediënten. Consumenten die deze thee gebruiken, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Algemeen PW33/34 - 06-08-2024

Daling van het aantal visites door huisartsen zet door

Het aantal visites door huisartsen, zowel korte als lange, is in 2023 opnieuw gedaald. Ook is het aantal acute klachten en aandoeningen dat de huisarts registreert, afgenomen. Maagzuurremmers waren vorig jaar de meest voorgeschreven medicijnen. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW29/30 - 08-07-2024

Voedingssupplementen met zaden Mucuna pruriens mogelijk schadelijk

Kruidenpreparaten met zaden van Mucuna pruriens kunnen negatieve effecten hebben op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind. In deze zaden zit ook de stof levodopa, die bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat waarschuwt voor het gebruik van deze supplementen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW29/30 - 05-07-2024

Kwaliteit langdurige zorg voor ouderen thuis vaak onvoldoende

Langdurige zorg aan ouderen die thuis 24 uur per dag zorg nodig hebben is vaak onder de maat. Vooral kleine zorgaanbieders bieden niet de juiste zorg en ondersteuning aan deze thuiswonenden ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen 04-07-2024

Bedrijfstak zorg en welzijn heeft lage uitstroom werknemers

Zorg en welzijn heeft er in de afgelopen zeven jaar ruim 220.000 werknemers bij gekregen; in die periode was de instroom steeds groter dan de uitstroom. Wel is de uitstroom de laatste drie jaar toegenomen tot ruim 150.000 per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 27-06-2024

Helft van deelnemers GLI verloor minimaal 5% gewicht

Bijna de helft (47%) van de deelnemers aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) heeft na afronden van het gehele traject van twee jaar minimaal 5% van het gewicht verloren. Ook waarderen deelnemers na afloop hun kwaliteit van leven fors hoger. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Algemeen PW27en28 - 27-06-2024

Ruim helft van overnames in zorg door private equity-partijen

Bij overnames of fusies in de zorg is steeds vaker een private equity-partij betrokken: in de periode juli 2022-december 2023 bij 60% van de concentraties. Dat is een stijging van 10% vergeleken met de vorige periode, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid PW26 - 20-06-2024

Online IZA-monitor geeft inkijk in kwaliteit regionale zorg

Voor het vergelijken van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) een ‘Monitor Doelgroepen IZA’ ontwikkeld. Via dit online dashboard kunnen zorgpartijen zien waar de regionale verschillen en knelpunten zitten in de zorg.

Algemeen PW26 - 17-06-2024

Helft zorgpersoneel besteedt kwart tijd aan administratie

Bijna 50% van het personeel in zorg en welzijn is minimaal 25% van de werktijd kwijt aan administratie; 20% besteedt er zelfs de helft of meer van de tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn, waaraan ruim zesduizend werknemers uit de sector hebben meegedaan.

Algemeen PW25 - 13-06-2024

Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen

Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-06-2024

Document acties

Back to top