Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Anafylaxie door lactose bevattende poederinhalatoren bij allergie

In lactose bevattende poederinhalatoren kunnen kleine hoeveelheden melkeiwit aanwezig zijn. Bij patiënten met een ernstige IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie kan dit leiden tot ernstige allergische reacties zoals anafylaxie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 28-06-2024

Bedrijfstak zorg en welzijn heeft lage uitstroom werknemers

Zorg en welzijn heeft er in de afgelopen zeven jaar ruim 220.000 werknemers bij gekregen; in die periode was de instroom steeds groter dan de uitstroom. Wel is de uitstroom de laatste drie jaar toegenomen tot ruim 150.000 per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 27-06-2024

Helft van deelnemers GLI verloor minimaal 5% gewicht

Bijna de helft (47%) van de deelnemers aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) heeft na afronden van het gehele traject van twee jaar minimaal 5% van het gewicht verloren. Ook waarderen deelnemers na afloop hun kwaliteit van leven fors hoger. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Algemeen PW27en28 - 27-06-2024

Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

Bij nieuwe dure kankermedicatie is vaak onzeker of het middel voldoende effectief zal blijken, terwijl de meeste behandelingen zonder wettelijke drempels in het basispakket stromen. Dat stelt het Zorginstituut Nederland, dat oproept tot een maatschappelijk debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dure oncolytica.

Geneesmiddelen PW27en28 - 24-06-2024

Ruim helft van overnames in zorg door private equity-partijen

Bij overnames of fusies in de zorg is steeds vaker een private equity-partij betrokken: in de periode juli 2022-december 2023 bij 60% van de concentraties. Dat is een stijging van 10% vergeleken met de vorige periode, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid PW26 - 20-06-2024

Meerderheid Kamer stemt voor aanpassing preferentiebeleid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kritische medicijnen uitsluiten van het preferentiebeleid. Een motie hierover van NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen, ingediend samen met René Claassen (PVV), werd vanmiddag aangenomen. Ook de oproep van GroenLinks/PvdA, CDA en D66 om bij een dreigend tekort eerder in te grijpen in het preferentiebeleid kreeg voldoende steun.

Geneesmiddelen PW26 - 18-06-2024

EMA onderzoekt voorkomen ernstige bijwerking metamizol

Ondanks risicobeperkende maatregelen worden in Finland nog steeds gevallen gemeld van agranulocytose, een plotseling en ernstig tekort aan een bepaald type witte bloedcellen. Deze bijwerking van de pijnstiller metamizol kan leiden tot ernstige, mogelijk fatale infecties. Dit is voor het Europees Medicijn Agentschap (EMA) reden een onderzoek te starten.

18-06-2024

Online IZA-monitor geeft inkijk in kwaliteit regionale zorg

Voor het vergelijken van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) een ‘Monitor Doelgroepen IZA’ ontwikkeld. Via dit online dashboard kunnen zorgpartijen zien waar de regionale verschillen en knelpunten zitten in de zorg.

Algemeen PW26 - 17-06-2024

Lichaamstemperatuur mogelijk wapen in strijd tegen antibioticaresistentie

De koorts controleren tijdens infecties zou een nieuwe manier kunnen zijn om de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegen te gaan. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zagen in laboratoriumexperimenten dat een verhoging van de temperatuur van 37 naar 40 graden leidde tot een grote verandering in de mutatiesnelheid bij E. coli-bacteriën, wat de ontwikkeling van resistentie kan beïnvloeden.

Geneesmiddelen PW26 - 14-06-2024

‘Vergoeding nieuwe medicijnen in Nederland trager dan in Duitsland’

Het duurt in Nederland gemiddeld 404 dagen voordat een nieuw geneesmiddel na registratie door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt vergoed. In Duitsland duurt dat nu 126 dagen en in Denemarken 169 dagen, meldt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Geneesmiddelen 13-06-2024

Helft zorgpersoneel besteedt kwart tijd aan administratie

Bijna 50% van het personeel in zorg en welzijn is minimaal 25% van de werktijd kwijt aan administratie; 20% besteedt er zelfs de helft of meer van de tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn, waaraan ruim zesduizend werknemers uit de sector hebben meegedaan.

Algemeen PW25 - 13-06-2024

Minister lanceert plan voor verbetering preferentiebeleid

Bij een dreigend tekort van een geneesmiddel het preferentiebeleid sneller aanpassen, zorgverzekeraars een langere aanwijsperiode laten hanteren en bepaalde groepen medicijnen uitsluiten van preferentie. Deze drie maatregelen kunnen het preferentiebeleid verbeteren, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW25 - 12-06-2024

Europa waarschuwt voor toename resistentie bij gonorroe

Antimicrobiële resistentie bij gonorroe is een toenemende bedreiging voor de behandeling van patiënten. Het aandeel isolaten dat resistent is tegen azitromycine nam aanzienlijk toe van 14,2% in 2021 tot 25,6% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Geneesmiddelen PW25 - 11-06-2024

Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen

Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-06-2024

‘Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument’

Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. Veel consumenten vinden het moeilijk de best passende zorgverzekering te selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Zorgverzekeraars PW24 - 06-06-2024

Monitor IZA: positief oordeel burgers over eerste lijn maar ook knelpunten

Nederlandse burgers ervaren de eerste lijn als positief, maar het aanbod van de zorgverlening staat onder druk. Ook zijn er zorgen over afnemend werkplezier en een stijgende werkdruk. Dat blijkt uit de eerste meting van de Integraal Zorgakkoord (IZA)-monitor van het Nivel, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW24 - 05-06-2024

Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl

Bij gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan ischemische colitis ontstaan. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikkedarmoperatie nodig, snelle herkenning is daarom belangrijk.

Geneesmiddelen PW24 - 05-06-2024

Medicatie met psychotherapie effectiever bij matige of ernstige depressie

Het heeft de voorkeur patiënten met matige of ernstige depressie te behandelen met antidepressiva in combinatie met psychotherapie. Dit staat in de herziene multidisciplinaire richtlijn Depressie.

Geneesmiddelen PW24 - 03-06-2024

Duizend apotheekmedewerkers demonstreren voor meer loon

Meer dan duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers hebben afgelopen zaterdag in Utrecht actiegevoerd voor een hoger salaris en een betere cao, volgens organisatoren FNV en CNV en het Actiecomité Apothekersassistenten. “Wij eisen dat het gat in onze koopkracht wordt gedicht.”

Algemeen 03-06-2024

Noodsignaal werkgevers over beloning apotheekmedewerkers

Het is noodzakelijk dat de overheid nu ingrijpt en garanties geeft over apotheekbudgetten, anders loopt de toegang tot zorg gevaar. Daarvoor waarschuwen de werkgeversorganisaties ASKA en WZOA. Onderhandelingen over de cao Apotheken, die afloopt op 1 juli, zijn vooralsnog vastgelopen.

Algemeen 30-05-2024

Document acties

Back to top