Nieuws
Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten
Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.
Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu
Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.
Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.
Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant
Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Lareb: mogelijk netvliesloslating door sunitinib
Het geneesmiddel sunitinib, voor de behandeling van maag-, nier- en alvleesklierkanker, kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam
Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona
Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.
Mogelijk ontwikkelingsstoornis bij valproïnezuur-gebruik door vader
Kinderen van mannen die het anti-epilepticum valproïnezuur gebruiken hebben mogelijk een hoger risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC beveelt daarom voorzorgsmaatregelen aan.
Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.
Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus
Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.
LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”
Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede
Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.
Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris
Patiënten kunnen na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van Viatris last krijgen van hoest- en benauwdheidsklachten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat in korte tijd veel meldingen ontving.
NHG: ontschilferingsmiddelen eerste stap psoriasisbehandeling
Huisartsen kunnen bij patiënten met psoriasis overwegen eerst een ontschilferingsmiddel toe te passen voordat zij starten met andere medicijnen. Dit is beschreven in de herziene standaard Psoriasis van huisartsenorganisatie NHG.
Geen vergoeding voor abemaciclib bij borstkanker
Abemaciclib (Verzenios) heeft als aanvullende behandeling bij borstkanker geen meerwaarde. Het geneesmiddel komt daarom niet in aanmerking voor vergoeding. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma
Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden
Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.
Online dashboard toont doorlooptijd nieuwe dure medicijnen
Patiënten, zorgverleners en fabrikanten kunnen vanaf nu op het ‘Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen’ zien wat de vergoedingsstatus is voor nieuwe dure medicijnen die toegelaten zijn op de Nederlandse markt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
NHG ontraadt inhalatiecorticosteroïden bij COVID-19
Huisartsen zouden voor de behandeling van COVID-19 geen inhalatiecorticosteroïden (ICS) moeten voorschrijven. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene Standaard COVID-19.
Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren
Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).