Nieuws
NHG: overweeg niet-sederende antihistaminica bij anafylaxie
Bij huidklachten door anafylaxie kan de huisarts bepaalde antihistaminica overwegen. Dit staat in de herziene behandelrichtlijn Geneesmiddelen en zuurstof in spoedeisende situaties van huisartsenorganisatie NHG.
Verpakking optreknaald Vabysmo kan beschadigd zijn
In de verpakking van de optreknaald bij het geneesmiddel Vabysmo (faricimab) kan een scheur zitten. De naald is dan mogelijk niet steriel, en de naald en het oogmedicijn mogen dan niet meer worden gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Slaapmiddel DroomSap met doxylamine kan bijwerkingen geven
Het slaapmiddel DroomSap legt de nadruk op de natuurlijk ingrediënten kruiden en honing, maar het werkzame bestanddeel zit vooral in doxylamine. Deze chemische stof kan bijwerkingen geven zoals duizeligheid en geheugenproblemen, melden Bijwerkingencentrum Lareb en het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum.
Nieuwe doseringen amoxicilline en sotalol bij zwangerschap
Omdat amoxicilline tijdens de zwangerschap sneller wordt uitgescheiden, is het niet logisch dat zwangere vrouwen tot nu toe een lagere dosering kregen. Het aangepaste advies is om de dosering gelijk te trekken met de dosering van niet-zwangere gebruikers. Dat meldt Moeders van Morgen Lareb.
Kleine verhoogde kans op meningeoom bij medicijnen met MPA
Patiënten die jaren een hogere dosis gebruiken van geneesmiddelen met medroxyprogesteronacetaat (MPA) lopen een iets hoger risico op meningeoom. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen alert te zijn op symptomen van meningeoom en MPA niet voor te schrijven bij een meningeoom of een voorgeschiedenis van deze tumor.
Zorginstituut adviseert positief over vergoeding fluorouracilcrème
5-Fluorouracil 4%-crème (Tolak), voor bepaalde patiënten met de huidaandoening actinische keratose, kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Tweedehands.net en IGJ samen tegen illegale handel medicijnen
Online handelsplatform Tweedehands.net en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen aanpakken. Ook willen de twee partijen de bewustwording vergroten dat online receptmedicijnen kopen en verkopen risicovol is.
Zorginstituut: onderbouw doelmatig voorschrijven en informeer patiënten
Het doelmatiger off-label voorschrijven van medicijnen uit het basispakket heeft grote voordelen, maar de effectiviteit mag niet minder zijn. Ook moeten artsen in samenwerking met apothekers en patiëntenorganisaties openbaar toelichten hoe en waarom ze off-label doseren en voorschrijven. Dat meldt het Zorginstituut Nederland.
‘Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen tegen tekorten’
Het volume aan geneesmiddeltekorten is tussen 2021 en 2023 verdubbeld en ook preferente medicijnen laten tekorten zien. Om problemen te voorkomen willen zorgverzekeraars bij een dreigend tekort het preferentiebeleid eerder loslaten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland, dat Gupta Strategists onderzoek heeft laten doen naar medicijntekorten.
Finasteride en dutasteride onderzocht vanwege zelfmoordgedachten
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC start met een onderzoek naar het risico op zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag bij gebruik van de 5-α-reductaseremmers finasteride en dutasteride.
‘Overweeg cinnarizine bij Menière aanval’
Artsen kunnen cinnarizine overwegen als symptoombestrijding tijdens Menière aanvallen. Dat staat in de nieuwe richtlijn Diagnostiek en behandeling Ménière van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-en-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
NSAID’s kortdurend tijdens zwangerschap te overwegen
NSAID’s zijn voor postoperatieve pijnstilling bij zwangere vrouwen in bepaalde gevallen te overwegen als alternatief voor paracetamol. Dit staat in de nieuwe richtlijn Niet-obstetrische perioperatieve zorg bij zwangeren van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
Overweeg loperamide bij diarree in palliatieve fase
Loperamide is te overwegen bij patiënten met chronische diarree in de palliatieve fase. Dit staat in de herziene Richtlijn Diarree in de palliatieve fase van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).
Medicijn voor sikkelcelziekte Oxbryta uit voorzorg van de markt
De handelsvergunning voor het geneesmiddel voor hemolytische anemie bij sikkelcelziekte voxelotor (Oxbryta) moet uit voorzorg worden opgeschort vanwege zorgen over de veiligheid. Fabrikant Pfizer heeft besloten het medicijn in te trekken en terug te roepen uit alle landen waar het beschikbaar is. Dat meldt het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
Prominente plek voor SGLT-2-remmers in herziene NHG-Standaard Hartfalen
Start bij alle nieuwe patiënten bij wie de diagnose hartfalen wordt gesteld met een SGLT-2-remmer. Dat advies staat in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Hartfalen.
Risico meningeoom bij hoge dosis medroxyprogesteron
Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.
Cytisinicline krijgt beperkte plaats bij stoppen met roken
Huisartsen kunnen bij mensen die willen stoppen met roken cytisinicline inzetten. Dit staat in de herziene Behandelrichtlijn Stoppen met roken van huisartsenorganisatie NHG.
Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin
Na toediening van het rotavirusvaccin kunnen bij baby’s buikgriepachtige klachten zoals diarree en overgeven optreden. Deze klachten zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.
‘Resistentie bij schimmelziekten dreigt te escaleren’
Onmiddellijke actie is nodig om te voorkomen dat een verdere escalatie van antimicrobiële resistentie bij schimmelziekten optreedt. Die waarschuwing uit een groep Engelse en Nederlandse wetenschappers in een artikel in The Lancet. Het debat focust volgens hen te eenzijdig op bacteriën en negeert ten onrechte schimmels.
EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden aangepast. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het risico op deze bijwerking opnieuw te hebben beoordeeld.