Nieuws
Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.
Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus
Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.
Reacties immuunsysteem op BCG-vaccin zeer verschillend
Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.
6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar
Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.
LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”
Waarom een rechtsbijstandverzekering voor apothekers verstandig is
Met sommige beroepen is het verstandig om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo kun je als apotheker eigenlijk niet zonder een rechtsbijstandverzekering.
IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland
Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.
Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede
Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.
Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris
Patiënten kunnen na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van Viatris last krijgen van hoest- en benauwdheidsklachten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat in korte tijd veel meldingen ontving.
Veel medicatiefouten door complex regime parkinsonmedicijnen
‘Ook lastig voor verpleegkundigen’
Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij parkinsonpatiënten leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.
NHG: ontschilferingsmiddelen eerste stap psoriasisbehandeling
Huisartsen kunnen bij patiënten met psoriasis overwegen eerst een ontschilferingsmiddel toe te passen voordat zij starten met andere medicijnen. Dit is beschreven in de herziene standaard Psoriasis van huisartsenorganisatie NHG.
Geen vergoeding voor abemaciclib bij borstkanker
Abemaciclib (Verzenios) heeft als aanvullende behandeling bij borstkanker geen meerwaarde. Het geneesmiddel komt daarom niet in aanmerking voor vergoeding. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Fors lager resultaat voor vier grootste zorgsectoren
Het gezamenlijke resultaat – voor belastingen – van de vier grootste zorgsectoren was in 2022 met 39% fors lager vergeleken met een jaar eerder. Een groot deel van deze daling komt door het wegvallen van de coronasteun voor zorgaanbieders. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen
Het Rijk zorgt niet voor de juiste financiële randvoorwaarden voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), waardoor de uitvoering onder druk komt te staan. Ook moeten de gemeenten de gelden mee kunnen nemen naar 2024. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de minister van Financiën oproept “de starheid te laten varen”.
Per 1 december 2023 is Voraxaze® (Glucarpidase) vergoed
Z-index nummer:17081955
CGRP-blokkers te overwegen bij migraine
Monoklonale antilichamen gericht tegen Calcitonine-Gen-Gerelateerde Peptide (CGRP-mAbs) zijn een belangrijke aanvulling op de profylactische behandelmogelijkheden van migraine. Dit staat in de geactualiseerde richtlijn Hoofdpijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).
Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma
Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie
Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.
Nivel: zorggebruikers ervaren schaarste in de zorg
Bijna alle zorggebruikers weten dat er in de zorg schaarste ontstaat en één op de drie ervaart dat op dit moment ook al. Wachttijden voor een consult bij een arts zijn lang en het is lastig in contact te komen met een zorgverlener. Dat blijkt uit het vijfde jaar van de Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel.
ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden
Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.