Nieuws
Meer gewichtsverlies met combinatie medicatie en GLI
Naast een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) ook middelen als semaglutide, liraglutide, naltrexon/bupropion of orlistat inzetten, is effectiever om het gewicht van mensen met obesitas omlaag te brengen dan alleen een GLI. Dat stelt de herziene richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen die onlangs is gepubliceerd.
Meldingen van zelfmoordgedachten en zelfverwonding bij GLP-1-agonisten
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC doet onderzoek naar het risico op zelfmoordgedachten en zelfverwonding bij gebruik van GLP-1-agonisten. Aanleiding zijn zeker 150 meldingen die binnenkwamen bij Europese geneesmiddelautoriteiten.
CBG start proef met elektronische bijsluiter
Medicijnautoriteit CBG start een proef om een elektronisch formaat van productinformatie (ePI) voor geneesmiddelen te creëren. Het doel is de toegang tot en de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, te verbeteren en bijwerkingen en interacties te benadrukken.
CBS: uitgaven aan geneesmiddelen stijgen met 7%
De kosten voor geneesmiddelen die al dan niet op recept via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht zijn in 2022 met 7% gestegen. De totale zorguitgaven zijn vorig jaar met 1,2% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen
Behandelaars moeten chlooramfenicol-oogdruppels terughoudend toepassen bij kinderen onder de 2 jaar, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de aangepaste Standaard Rood oog en oogtrauma. De oogdruppels bevatten boorzuur in wisselende concentratie, met mogelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid.
Bijwerkingen na overstap van Ozempic naar Rybelsus
Door een tekort aan semaglutide-injecties van Ozempic moeten gebruikers soms overstappen op semaglutide-tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb daarbij de meeste gemelde klachten.
CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde
De indeling van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen zoals NSAID’s, melatonine en laxeermiddelen verandert niet. Ook biedt digitale voorlichting mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen. Dat concludeert medicijnautoriteit CBG op basis van onderzoek naar de indeling van zelfzorgmiddelen.
Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren
Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.
Nieuwe doordrukstrip Jakavi kan verwarring geven
Door een fout achterop de nieuwe doordrukstrip van het geneesmiddel Jakavi kan verwarring ontstaan bij het innemen. De bedrukking met de dagen van de week staat niet recht boven de tabletten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Mirikizumab effectief bij colitis ulcerosa
Het nieuwe medicijn mirikizumab is effectief voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa. Bij de helft van de patiënten houdt de ziekte zich rustig en het middel is veilig met weinig bijwerkingen. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en onderzoekers wereldwijd.
Uitbreiding heruitgifte oncolytica naar tien ziekenhuizen
Het onderzoeksproject van het Radboudumc tegen medicijnverspilling krijgt een landelijk vervolg en wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. De ziekenhuizen gaan dure overgebleven orale oncolytica inzamelen en opnieuw uitgeven.
Kwart 80-plussers gebruikt medicijnen met valrisico
Vorig jaar gebruikte 23% van de geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder twee of meer geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen. 2% gebruikt zelfs vier of meer van deze middelen. Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Meer patiënten voor acute aandoening naar huisarts
Huisartsen registreerden in 2022 meer acute aandoeningen dan in voorgaande jaren. Dit waren met name huidproblemen, zoals schurft, en luchtwegklachten. Ook werd vaker naar de tweede lijn verwezen dan vóór corona, en de stijging in aantal verwijzingen naar psychiatrie houdt aan. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.
Bereiding talksuspensie van de markt na ernstige longklachten
In ziekenhuizen bereide talksuspensies voor pleurodese kunnen ernstige longklachten veroorzaken, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de ziekenhuisapotheken zijn deze producten van de markt gehaald.
Zorgen over kwaliteit medicijnen Indiase fabrikant Intas
Uit inspecties blijkt dat de Indiase geneesmiddelenfabrikant Intas Pharmaceuticals niet voldoet aan de richtlijnen van Good Manufacturing Practice (GMP). Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Nederland en Europa.
36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen
In het vierde kwartaal van 2022 kreeg 36% van de nieuwe gebruikers van slaapmiddelen voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie afgeleverd. Ook bisfosfonaten en urologische spasmolytica worden soms te lang gebruikt, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Risdiplam toegelaten tot verzekerd pakket zorgverzekering
Het geneesmiddel risdiplam (Evrysdi), voor de behandeling van spinale musculaire atrofie (SMA), wordt per 1 juli toegelaten tot het verzekerd pakket. VWS-minister Ernst Kuipers heeft met de leverancier een akkoord bereikt over een acceptabele prijs voor een behandeling.
Verhoogd risico op tuberculose bij longkankermedicijn Gavreto
Bij patiënten met een specifieke vorm van longkanker die het geneesmiddel Gavreto (pralsetinib) krijgen, komt soms tuberculose voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat artsen adviseert patiënten voor de start van de behandeling op tuberculose te testen.
EMA: fluorochinolonen nog steeds voorgeschreven buiten goedgekeurde indicaties
Artsen schrijven fluorochinolonen waarschijnlijk nog steeds voor buiten de goedgekeurde indicaties, blijkt uit onderzoek van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt dat zorgverleners deze antibiotica alleen mogen gebruiken voor aandoeningen vermeld in de productinformatie.
Grote toename voorschrijven SGLT2-remmers door huisartsen
Huisartsen schreven vorig jaar veel vaker SGLT2-remmers voor dan in eerdere jaren en ook het gebruik van GLP1-agonisten neemt toe. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) lijkt het erop dat de implementatie van de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 voortvarend is aangepakt.