Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts

Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW17 - 19-04-2023

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 14-04-2023

Libmeldy te duur voor opname in pakket

Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.

Geneesmiddelen PW16 - 13-04-2023

NHG: lokale en orale behandeling schurft even effectief

Zowel de lokale behandeling met bijvoorbeeld permetrine als de orale behandeling met ivermectine vormen de eerste stap in de medicamenteuze therapie van schurft, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan. Hiermee sluit de huisartsenorganisatie zich aan bij de behandeladviezen in de LCI-richtlijn Scabiës.

Geneesmiddelen PW16 - 11-04-2023

Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig

Een nieuw vaccin tegen het RS (respiratoir syncytieel)-virus is effectief en veilig bij zwangere vrouwen. Dit blijkt uit onderzoeken van kinderartsen verbonden aan het UMC Utrecht.

Geneesmiddelen 07-04-2023

Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines

Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers daarom een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten.

Geneesmiddelen 05-04-2023

Postcodeloterij doneert € 1 miljoen voor therapieën kinderen

De medische onderzoeksorganisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) krijgt € 1 miljoen van de Postcodeloterij om nieuwe en betere behandelingen te ontwikkelen voor kinderen die getroffen worden door verwaarloosde tropische ziekten.

Geneesmiddelen 04-04-2023

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2023

Nieuwe kankermedicijnen hebben beperkt effect op overleving

Bij patiënten met uitgezaaide kanker is in de afgelopen drie decennia bij de meeste tumorsoorten de overleving beperkt toegenomen. In die periode werden meer dan tachtig nieuwe medicijnen geïntroduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2023

‘Academie en registratieautoriteit moeten beter samenwerken’

Veelbelovende geneesmiddelen moeten vanuit de academische wereld vaker voor patiënten op de markt kunnen komen. Met dat doel hebben medicijnautoriteiten uit achttien Europese landen gezamenlijk 21 aanbevelingen opgesteld, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW13 - 24-03-2023

VEGF-remmers belangrijke plaats bij diabetisch macula-oedeem

Intravitreale injecties met bevacizumab vormen de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetisch macula-oedeem (DME). Dit is te lezen in de herziene richtlijn Diabetische retinopathie.

Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2023

Grotere kans op hartinfarct en kanker bij JAK-remmers

Bij het gebruik van JAK-remmers is er een grotere kans op kanker, hart- en vaatziekten, ernstige infecties of overlijden dan bij TNF-alfaremmers. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met een verhoogd risico op deze aandoeningen als er geen goede alternatieven zijn.

Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2023

Vitaminenwinkel Get a Drip moet handel stoppen

Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Get a Drip, aanbieder van vitamine-infusen en -injecties, mag geen geneesmiddelen meer invoeren, verkopen, bereiden of opslaan vanwege direct gevaar voor cliënten die deze middelen gebruiken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW13 - 20-03-2023

Anti-parasitair medicijn ontwaakt virus hiv-patiënt

Het anti-parasitair geneesmiddel pyrimethamine ontwaakt bij patiënten met hiv het virus, dat zich verstopt in immuuncellen en daar in sluimerende staat aanwezig blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen 20-03-2023

Tekort diabetesmedicijn Ozempic duurt het hele jaar

Het wereldwijde tekort van het diabetesgeneesmiddel Ozempic (semaglutide) blijft nog het hele jaar aanhouden, verwacht de fabrikant. Mogelijk is de vraag toegenomen door off-labelgebruik als afslankmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW12 - 17-03-2023

Vorig jaar toename ernstige tekorten medicijnen

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar meer verwachte leveringsproblemen gemeld dan in 2021. Ook was er een toename van het aantal ernstige tekorten. Fabrikanten, groothandels en apothekers kregen 132 keer toestemming een alternatief geneesmiddel uit het buitenland te halen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Geneesmiddelen PW11 - 08-03-2023

BG Pharma: distributie medicijnen is in gevaar

Het distribueren van geneesmiddelen is in gevaar doordat farmaceutische groothandels met verlies moeten afleveren. Ook het aanleggen van een verplichte veiligheidsvoorraad is niet te financieren. Dat blijkt uit onderzoek van SiRM, in opdracht van de koepelorganisatie van groothandels BG Pharma.

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 08-03-2023

Patiënten melden hoofdpijn en duizeligheid door mebeverine

Bij het gebruik van het geneesmiddel mebeverine kunnen hoofdpijn en duizeligheid optreden. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 06-03-2023

Meldingen loskomende stukjes inhalatiecapsule

Tijdens het doorprikken van een inhalatiecapsule kunnen kleine stukjes van de capsule achterblijven in de inhalator en worden meegezogen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 03-03-2023

‘Burgers zien kansen voor zorgverlenende rol apotheker’

Burgers zijn niet altijd goed op de hoogte van wat de openbare apotheek hen kan bieden. Maar als ze zorg ontvangen van het apotheekteam, zijn ze over het algemeen tevreden. Dit betekent dat er kansen liggen om de rol van de apotheek in de eerstelijnszorg te versterken, blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR, in opdracht van het ministerie van VWS.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 02-03-2023

Document acties

Back to top