Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Kuipers heeft stoppen verspilling medicijnen hoog op agenda staan

Door gepast voorschrijven en verstrekken, het ondersteunen van pilots voor heruitgifte en ruimte zoeken voor nieuwe wetgeving in Europa wil VWS-minister Ernst Kuipers het verspillen van geneesmiddelen tegengaan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 27-02-2023

ZIN: vergoed borstkankermiddel Enhertu na prijsverlaging

Het nieuwe geneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu) remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim vijftien maanden bij patiënten die niet meer kunnen genezen. Het Zorginstituut Nederland adviseert het geneesmiddel, na een prijsverlaging van minstens 45%, te vergoeden uit het basispakket.

Geneesmiddelen 23-02-2023

Farma ter Verantwoording daagt AbbVie voor rechter

Stichting Farma ter Verantwoording is een rechtszaak gestart tegen AbbVie wegens het maken van “buitensporige winsten” op blockbuster Humira (adalimumab). Volgens de stichting heeft het bedrijf het Nederlands zorgstelsel tussen 2004 en 2018 mogelijk € 1,2 miljard te veel in rekening gebracht.

Geneesmiddelen, Industrie PW8 - 22-02-2023 1 reactie

Kuipers wil invloed uitoefenen op ontwikkeling nieuwe medicijnen

Voor 30% van de aandoeningen zijn in Nederland nauwelijks medicijnen op de markt verschenen sinds 1995, terwijl voor 25% van de aandoeningen voortdurend nieuwe middelen verschijnen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VWS-minister Ernst Kuipers naar de innovatie in de geneesmiddelontwikkeling in Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 21-02-2023

Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil

Bij het gebruik van het geneesmiddel propylthiouracil kan ANCA vasculitis optreden als bijwerking. Dat blijkt uit zeven meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 15-02-2023

Risico op uitstoting van spiraal

Bij gebruik van een menstruatiecup kan uitstoting van de spiraal optreden. Hiervoor waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een update van de standaard Anticonceptie.

Geneesmiddelen 14-02-2023

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW6 - 03-02-2023

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.

Geneesmiddelen PW6 - 02-02-2023

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2023

NHG ontraadt PPI's bij baby’s met refluxziekte

Behandeling met protonpompremmers is af te raden bij baby’s met een gastro-oesofageale refluxziekte, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene standaard Zwangerschap en kraamperiode. Er is onvoldoende bewijs voor de werking ervan.

Geneesmiddelen PW5 - 31-01-2023

VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet

De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.

Geneesmiddelen PW6 - 30-01-2023

Kuipers scherpt regels aan voor toelating dure medicijnen

Om dure innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te kunnen houden voor patiënten worden de regels voor toelating in het basispakket aangescherpt, met als gevolg meer prijsonderhandelingen met fabrikanten. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW5 - 27-01-2023

Nivel: behoefte aan informatie over zelfzorg is niet groot

Twee derde van de kopers van zelfzorggeneesmiddelen ontvangt geen mondelinge informatie over het gebruik ervan. Zij geven aan er ook geen behoefte aan te hebben; de meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW5 - 23-01-2023

Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer

De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-01-2023

Minder dagen antibiotica na complexe blindedarmontsteking

Patiënten kunnen na een complexe blindedarmontsteking veilig en effectief worden behandeld met een tweedaags infuus met antibiotica in het voorkomen van infectieuze complicaties, in plaats van de standaardbehandeling van drie tot vijf dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW4 - 19-01-2023

Geneesmiddelentekorten stijgen naar recordhoogte

Het aantal geneesmiddelentekorten is het afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen: 1514. Een toename van 50% ten opzichte van 2021, toen 1007 tekorten werden geregistreerd door KNMP Farmanco.

Geneesmiddelen 16-01-2023

CBG: vandetanib niet geschikt voor kleine groep patiënten

Bij patiënten met schildklierkanker zonder een RET-mutatie werkt het schildkliergeneesmiddel vandetanib (Caprelsa) niet goed genoeg. Deze patiënten mogen vandetanib daarom niet meer gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt artsen en apothekers hiervoor.

Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2023

Kosten extramurale medicijnen stijgen met 6%

De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 2023 PW1&2/volledig - 04-01-2023

Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim

Gebruik van Enstilar-schuim op de hoofdhuid kan ernstig plakkerig haar geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 2023 PW1&2/volledig - 27-12-2022

NHG: medicatie beperkt effectief bij plasproblemen

Medicatie heeft een beperkte plaats bij de behandeling van plasproblemen bij mannen, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de nieuwe standaard Mictieklachten bij mannen. Het advies is terughoudend te zijn met medicatie en het alleen te overwegen bij hinderlijke klachten als niet-medicamenteuze behandelingen onvoldoende helpen.

Geneesmiddelen 22-12-2022

Document acties

Back to top