Nieuws
‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’
‘Persoonlijk advies met hulp van PGx-testen’
Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.
Hevige buikpijn door gebruik codeïne
Codeïne kan als bijwerking hevige koliekpijn of pijn in de bovenbuik of maagstreek geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Eerste gentherapie voor hemofilie B
De eerste gentherapie voor de behandeling van hemofilie B komt beschikbaar. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor therapie met etranacogen dezaparvovec (Hemgenix).
Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics
Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
Wratten door gebruik van azathioprine
Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of kan dit verergeren. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Nederland krijgt uniforme pictogrammen
Nederland krijgt een nieuwe, uniforme pictogrammenset waarmee op een herkenbare en begrijpelijke manier het medicatiegebruik wordt uitgelegd aan patiënten. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers afgesproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en partijen die betrokken zijn bij het verstrekken van geneesmiddelinformatie, zoals apothekers en de farmaceutische industrie.
T-cellen effectief als levend medicijn bij melanoom
Eigen afweercellen van patiënten, die in het lab zijn vermenigvuldigd, kunnen effectief zijn bij melanoom: bij de helft van de patiënten slonken of verdwenen de uitzaaiingen. Dat blijkt uit de Nederlandse TIL-studie, wereldwijd de eerste vergelijkende fase III-studie naar T-celtherapie bij melanoom.
Kuipers: kosten terhandstelling blijven in eigen risico
Het is niet wenselijk de kosten voor de terhandstelling uit te zonderen van het eigen risico, ook niet voor herhaalde terhandstellingen bij dezelfde patiënt. Deze uitzondering zal voor de meeste verzekerden geen financieel voordeel opleveren. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld.
Plaatselijk triamcinolonacetonide-injectie bij verdikt litteken
Een verdikt litteken is te behandelen door plaatselijk triamcinolonacetonide-injecties toe te dienen. Dit staat in de nieuwe multidisciplinaire richtlijn (MDR) Keloïd en littekenhypertrofie.
Voorkeur desmopressine bij bedplassen
Desmopressine heeft bij bedplassen de voorkeur boven andere medicamenteuze opties, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde standaard. Het middel is tijdelijk te gebruiken als een effect op korte termijn gewenst is.
Visusstoornissen bij kinderen door crizotinib
Bij gebruik van de tyrosinekinaseremmer crizotinib (Xalkori) is alertheid gewenst op het optreden van visusstoornissen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) adviseren zorgverleners extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij het behandelen van kinderen.
‘Resultaten nieuw alzheimermedicijn niet indrukwekkend’
Niet indrukwekkend, en zeker niet het begin van het einde van de ziekte van Alzheimer, zoals sommige onderzoekers suggereren. Dat is het oordeel van neuroloog Edo Richard van het Radboudumc over de deze week gepresenteerde onderzoeksresultaten van het nieuwe alzheimermedicijn lecanemab.