Nieuws
Finasteride en dutasteride onderzocht vanwege zelfmoordgedachten
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC start met een onderzoek naar het risico op zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag bij gebruik van de 5-α-reductaseremmers finasteride en dutasteride.
‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’
Voor een betere uitvoering van regioplannen voor passende zorg moeten zorgverleners vaker in gesprek met inwoners. Ook moeten de landelijke overheidspartijen een gezamenlijke openbare werkagenda maken om duidelijkheid te scheppen over domeinoverstijgende bekostiging. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Overweeg cinnarizine bij Menière aanval’
Artsen kunnen cinnarizine overwegen als symptoombestrijding tijdens Menière aanvallen. Dat staat in de nieuwe richtlijn Diagnostiek en behandeling Ménière van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-en-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
FNV en CNV: morgen staking in Friesland, Groningen en Drenthe
Meer dan driehonderd medewerkers van zeventig openbare apotheken uit Friesland, Groningen en Drenthe leggen morgen het werk neer. De apotheekmedewerkers, die actie voeren voor een betere cao Apotheken, verzamelen op het plein voor het FC Groningen-stadion. Dat melden vakbonden FNV en CNV.
NSAID’s kortdurend tijdens zwangerschap te overwegen
NSAID’s zijn voor postoperatieve pijnstilling bij zwangere vrouwen in bepaalde gevallen te overwegen als alternatief voor paracetamol. Dit staat in de nieuwe richtlijn Niet-obstetrische perioperatieve zorg bij zwangeren van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
Overweeg loperamide bij diarree in palliatieve fase
Loperamide is te overwegen bij patiënten met chronische diarree in de palliatieve fase. Dit staat in de herziene Richtlijn Diarree in de palliatieve fase van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).
Medicijn voor sikkelcelziekte Oxbryta uit voorzorg van de markt
De handelsvergunning voor het geneesmiddel voor hemolytische anemie bij sikkelcelziekte voxelotor (Oxbryta) moet uit voorzorg worden opgeschort vanwege zorgen over de veiligheid. Fabrikant Pfizer heeft besloten het medicijn in te trekken en terug te roepen uit alle landen waar het beschikbaar is. Dat meldt het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie
In de strijd tegen de gevaarlijke bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties, hebben onderzoekers 29 nieuwe antilichamen ontdekt die deze bacterie kunnen neutraliseren. Dat meldt het UMC Utrecht.
Colchicine eerste optie bij jicht met hart- en vaatziekte
Overweeg colchicine als eerste keuze bij patiënten met jicht die een cardiovasculair event hebben doorgemaakt. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn over jicht van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).
Risicocommunicatie voor zorgverleners voortaan via e-mail
Recall-berichten en Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) worden vanaf 1 oktober digitaal verstuurd. Apothekers en andere zorgverleners van wie een e-mailadres bekend is, krijgen deze zogenoemde risicocommunicatie dan per mail, anderen blijven de berichten per post ontvangen in de bekende oranje-handenvelop (Recall) en witte handen-envelop (DHCP).
Prominente plek voor SGLT-2-remmers in herziene NHG-Standaard Hartfalen
Start bij alle nieuwe patiënten bij wie de diagnose hartfalen wordt gesteld met een SGLT-2-remmer. Dat advies staat in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Hartfalen.
Actievoerende apothekersassistenten bij VWS-minister Agema
Na eerdere stakingen in Zuid-Holland, Gelderland, Limburg en Utrecht voerden FNV en CNV vanmiddag actie in tachtig apotheken in de regio Den Haag voor een betere cao voor apothekersassistenten. Enkele honderden actievoerders trokken van de Haagse Koekamp naar het ministerie van VWS voor een ontmoeting met minister Fleur Agema. De bonden noemen het de grootste actie in de apothekersbranche tot nu toe.
Risico meningeoom bij hoge dosis medroxyprogesteron
Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.
Cytisinicline krijgt beperkte plaats bij stoppen met roken
Huisartsen kunnen bij mensen die willen stoppen met roken cytisinicline inzetten. Dit staat in de herziene Behandelrichtlijn Stoppen met roken van huisartsenorganisatie NHG.
Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin
Na toediening van het rotavirusvaccin kunnen bij baby’s buikgriepachtige klachten zoals diarree en overgeven optreden. Deze klachten zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.
‘Resistentie bij schimmelziekten dreigt te escaleren’
Onmiddellijke actie is nodig om te voorkomen dat een verdere escalatie van antimicrobiële resistentie bij schimmelziekten optreedt. Die waarschuwing uit een groep Engelse en Nederlandse wetenschappers in een artikel in The Lancet. Het debat focust volgens hen te eenzijdig op bacteriën en negeert ten onrechte schimmels.
EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden aangepast. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het risico op deze bijwerking opnieuw te hebben beoordeeld.
Lichte stijging aantal patiënten met diabetes type 2
In de Nederlandse huisartsenpraktijken waren in 2022 bijna 1,2 miljoen patiënten met diabetes, onder wie 108.100 patiënten met diabetes type 1 en 1.064.800 met type 2. Het aantal patiënten met diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
'Start behandeling angststoornis zonder medicatie'
Het heeft de voorkeur de behandeling van mensen met een angststoornis te starten zonder medicatie. Dit geldt ook voor de behandeling van dwangstoornissen. Dit staat in de herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Ozempic steeds meer voorgeschreven door huisartsen
Het aantal patiënten dat een of meerdere keren semaglutide (Ozempic) van de huisarts kreeg voorgeschreven voor diabetes steeg tussen 2019 en 2023 van 0,8 naar 6,3 per 1000 personen. Het aandeel patiënten dat dit medicijn off-label kreeg groeide van 0% in 2019 naar 1,4% in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.